Στο «μικροσκόπιο» τέθηκαν οι επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ ,που ενεργούν σε θαλάσσιο περιβάλλον, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα που θα αποτελέσουν βάση δεδομένων για τις μελλοντικές αποστολές. 

Την Τρίτη  και την Τετάρτη  φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, η 9η Ομάδα Εργασίας των Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι Κρατών-Μελών της Συμμαχίας, της Ανώτατης Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης ,  της Συμμαχίας Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων, της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ, του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών  του Αρχηγείου Στόλου . 

Η εν λόγω ομάδα εργασίας εστίασε το ενδιαφέρον της στις Επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δόθηκε η ευκαιρία ανάλυσης των τριών διεθνών ναυτικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε εξέλιξη , στην περιοχή της Σομαλίας,  στο  κόλπο του Άντεν και του Ινδικού Ωκεανού και της «Active Endeavour» στη Μεσόγειο. 

Απώτερος στόχος ήταν η συγκρότηση Κοινότητος Ενδιαφέροντος  όσον αφορά στις Επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, στο οποίο θα συγκεντρώνονται και θα καταγράφονται πληροφορίες και επιχειρησιακά διδάγματα αναφορικά με τη συνδρομή των Μονάδων Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις εν εξελίξει διεθνείς ναυτικές επιχειρήσεις («Ocean Shield», «Active Endeavour») και η βέλτιστη προετοιμασία των δυνάμεων αυτών μέσω εστιασμένης και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που παρέχεται στο ΚΕΝΑΠ.

Γ. Κοκ.

TAGS