Δεν πρόλαβε καλά καλά να διαρρεύσει ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ότι το μοναδικό «αγκάθι» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών και έλαβε την απάντηση του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την τοποθέτησή του επί της συζήτησης του προϋπολογισμού, έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, λέγοντας ότι η στήριξή της αποτελεί απαίτηση όλων των Ελλήνων

«Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε πάρει επάνω μας τη διάσωση - στο μέτρο του δυνατού - των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ. Θα εξαντλήσουμε για το σκοπό αυτό κάθε περιθώριο, καθ' όλο το διάστημα που θα ακολουθήσει, για την εξυγίανσή τους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισε πως τα προβλήματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν με κατάλληλες πολιτικές, ώστε να πάψει αυτή να είναι ζημιογόνος. Κάτι τέτοιο ωστόσο, απαιτεί «νέο προσανατολισμό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, άμεσο εκσυγχρονισμό και ολική αναδιάρθρωση».

«Η στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας, όχι μόνον για την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και για την ενίσχυση και τη διάχυση της εγχώριας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας» παρατήρησε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Κεντρική επιλογή πρέπει να είναι η ελαχιστοποίση του κόστους και η μεγιστοποίηση του αποτελέσματος», υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τι  δήλωνε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες δήλωνε ότι μόνη εκκρεμότητα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ είναι το ζήτημα  Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

«Αναμένουμε την επιβεβαίωση των ελληνικών Αρχών ότι ολοκληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση αυτή εκκρεμεί» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στο  Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 9 Δεκεμβρίου, επεσήμανε ότι θα εξεταστεί η πρόοδος της Ελλάδας σχετικά με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και παράλληλα θα καταγράψει την πρόοδο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην εν εξελίξει (τέταρτη) αξιολόγηση.

Καταλήγοντας είπε ότι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι «σύντομο και χαλαρό», ενώ πολύ περισσότερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το ECOFIN στις 10 Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν για την τραπεζική ενοποίηση και συγκεκριμένα για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών.