Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι και μαζικά πυρά των «γαλάζιων» βουλευτών κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014, ως «τελευταίο προϋπολογισμό της εποχής της κρίσης», καλώντας τους βουλευτές να τον υπερψηφίσουν.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη τις χρηματοοικονομικές τεχνικές που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Κριτικός υπήρξε ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, εγκαλώντας τους για αβελτηρία στην προμήθεια scanner από τα τελωνεία, με τα οποία θα μπορούσε να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, και να καλυφθεί έτσι το δημοσιονομικό κενό του 2014. Αλλά και στον τομέα της υγείας, όπου προβλέπονται περικοπές 250 εκ. ευρώ, ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης, καθώς «τα νοσοκομεία, με περαιτέρω μείωση θα γκρεμιστούν».

«Πρωτογενής τομέας και αγροτική οικονομία, βαριά βιομηχανία και ανάπτυξη των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι τα τρία βάθρα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Την αντίθεσή του σε πιθανά νέα μέτρα εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι δεν θα υπερψηφίσει πιθανή άρση των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε ότι αν «κάποιοι ονειρεύονται ότι σε 3-4 μήνες από τώρα θα έρθει κάποιος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ο οποίος θα ενσωματώνει νέα μέτρα για τον οποιοδήποτε λόγο. Δεν θα υπάρχει καμία κυβερνητική πλειοψηφία για να στηρίξει νέα μέτρα». 

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ξεκαθάρισε «ένα είναι βέβαιο: Δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. Είτε μονομερής είτε συμφωνημένη, ρύθμιση που δεν θα προστατεύει την πρώτη κατοικία με πονηρούς αστερίσκους δεν θα γίνει αποδεκτή» ενώ για τον φόρο ακινήτων χαρακτήρισε «τραγικό» το αρχικό σχέδιο.

«Συζητάμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος απέδειξε ότι αυτό το σύστημα δεν παραπέμπει σε τίποτα» ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Την πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο Νίκος Τσούλαλης, ο οποίος δήλωσε ωστόσο πως «στον αγώνα της κυβέρνησης να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές της απέναντι στην τρόικα, εμείς θα βοηθήσουμε. Δεν θα είμαστε δίπλα, αν η κυβέρνηση φανεί πως δεν είναι διατεθειμένη να τις τηρήσει».

«Μας ζητάτε με θράσος να σας δοξάσουμε για τα 812 εκ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν μόνον οι οφειλές της κυβέρνησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 12 δις ευρώ» κατηγόρησε την πλειοψηφία ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ). «Το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο μιλάει η κυβέρνηση, θα βασιστεί στο νέο σφαγιασμό των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, σε νέες απολύσεις, λουκέτα μικροεπιχειρήσεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας - φορολόγηση ακόμα και των χωραφιών».

«Πίσω απ' τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν και τα ανεπίσημα» παρατήρησε από πλευράς ΑΝ.ΕΛ., η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Σκόπιμα έχετε υποτιμήσει τις δαπάνες και υπερεκτιμήσει τα έσοδα. Ο Προϋπολογισμός δεν είναι παρά μία πολιτική απάτη που ξεπερνά κάθε προηγούμενο δημιουργικής λογιστικής» υποστήριξε η βουλευτής.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2014 αφού όπως είπε, «είναι σε λάθος κατεύθυνση» και «θα πέσει έξω γρήγορα», ασκώντας σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση.

Παράλληλα, το μεσημέρι, «πυρ ομαδόν» εξαπέλυσαν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών, με τους πολιτικούς αρχηγούς να αναμένεται να τοποθετηθούν το βράδυ της ίδιας μέρας.