Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Στην επιλογή της μονομερούς παράτασης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση οδηγείται η κυβέρνηση καθώς η τρόικα όχι μόνον δεν έχει απαντήσει στο σχετικό αίτημα της Αθήνας για διατήρηση του μέτρου, που εφαρμόστηκε δοκιμαστικά το τελευταίο εξάμηνο, αλλά αντιθέτως παίρνει θέση υπέρ της επαναφοράς του αυξημένου συντελεστή, 23%, όπως έκανε προ ημερών το ΔΝΤ.

Η Αθήνα δεν θέλει ούτε να διανοηθεί ότι μπορεί να αναγκαστεί σε αύξηση του συντελεστή που εν χορδαίς και οργάνοις είχε μειώσει στα μέσα του καλοκαιριού.

Το επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα θα ήταν σημαντικό ενώ θα υπονόμευε πλήρως κάθε επιχείρημα της δικομματικής για μελλοντική, σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Η απόσταση, και σε αυτό το ζήτημα, που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι η εφαρμογή του μέτρου είχε τελικά ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν προκάλεσε ούτε αύξηση αλλά ούτε κατάρρευση των εσόδων, σε αντίθεση με την τρόικα που εγγράφει απώλειες περίπου 140 εκατομμυρίων ευρώ και εκτιμά ότι η διατήρηση του μέτρου και το 2014 δημιουργεί μία τρύπα της τάξεως των 200 – 300 εκατομμυρίων ευρώ στα προβλεπόμενα έσοδα.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει την άφιξη των ελεγκτών, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να γίνει η τελική διαπραγμάτευση, ωστόσο αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην υπάρξει επαναφορά του 23%. Αν η τρόικα συμφωνήσει με τις ελληνικές θέσεις τότε ο μειωμένος συντελεστής θα μονιμοποιηθεί.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα αποφασίσει την παράτασή του για ένα έτος.

Όπως κι αν έχει, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα περιληφθεί σε ένα εκ των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Οικονομικών που αναμένονται στη Βουλή, πιθανά σε αυτό για το φόρο ακινήτων.