Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στα Επίκαιρα, επανέλαβε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξετάστική για τα υποβρύχια. 

Σε ερώτηση γιατί επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εξεταστική για τα υποβρύχια και αν υπάρχει στοχοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Παππάς διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο ότι πρέπει να βγουν όλα στο φώς όπως τα στελέχη της ΝΔ έχουν πει κατά το παρελθόν.

«Τι έχει αλλάξει άραγε από τότε που μιλούσαν για οσμή σκανδάλου;  Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ρωτήσετε τον κ. Μιχελάκη, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μειμαράκη αν άλλαξε κάτι. Γιατί θα τους ενοχλούσε τώρα το να γίνει έρευνα; Τι φοβούνται; Έχουν δοθεί απαντήσεις στον ελληνικό λαό για το γεγονός ότι πλήρωσε 2,5 δισ. και δεν έχει υποβρύχια; Θα σας πω όμως το εξής. Αν κάνουν την υποβρύχια κωλοτούμπα ο Βενιζέλος θα βυθίσει και το Σαμαρά μαζί με τον εαυτό του» σημείωσε ο κ. Παππάς.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «Το μνημόνιο έχει καταρρεύσει. Κανείς πλέον δεν μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίζει ότι είναι εφαρμόσιμο, ή ότι μπορεί να οδηγήσει σε βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ και ο κ. Γκουρία που το παραδέχονται δεν είναι Συριζαίοι. Ο Σβόμποντα που λέει ότι η Τρόικα πρέπει να καταργηθεί ανήκει σε άλλη ομάδα. Άρα θα ήταν απολύτως ανεύθυνο από τη μεριά μας, και υπό το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, να επιχειρήσουμε φτιασιδώματα ή μεσοβέζικες λύσεις σε σχέση με το μνημόνιο».

Μάλιστα, πρόσθεσε: «Τώρα, προϋπόθεση για να γίνει αυτό που περιγράφεται είναι να βρουν πρόσφορο έδαφος και έναν πρόθυμο ηγέτη τύπου Αναστασιάδη για να το εφαρμόσει.  Αυτό δε θα υπάρχει. Αντίθετα η Ελλάδα θα έχει μια κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, αλλά και ένα μέτωπο ενάντια στα μνημόνια σε όλη την Ευρώπη το οποίο εκφράζεται από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρεία της κομισιόν. Αυτό το μέτωπο είναι που θα γκρεμίσει το Μερκελισμό. Το μνημόνιο θα καταργηθεί. Αυτό το ξέρει η γερμανική ηγεσία. Πέρυσι έλεγαν ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχουμε δόση, δε θα έχουμε συντάξεις, δε θα έχουμε φάρμακα. Όλα αυτά συνέβησαν. Αλλά συνέβησαν γιατί πέρυσι κέρδισε η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Παππάς δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό για την απροθυμία του να διαπραγματευτεί με την τρόικα και τους δανειστές, αναφέροντας ότι «ο κ. Σαμαράς στηρίζεται μανιωδώς από το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται σε φάση αποδρομής και είναι διατεθειμένο να κάνει οτιδήποτε για να επιβιώσει. Στηρίζεται επίσης στη Τρόικα και σε συμφέροντα που θέλουν δια του μνημονίου να καταστρέψουν την παραγωγική βάση της Ελλάδας και να την αγοράσουν όσο φτηνά γίνεται. Ο ίδιος, αποδείχθηκε ότι για να γίνει πρωθυπουργός, ήταν ικανός να κάνει τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα της μεταπολίτευσης. Αυτό το ήθελε πάνω απ’ όλα».

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείο του κ. Τσίπρα επισήμανε τις «δεξαμενές» κρατικών εσόδων που ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως κυβέρνηση. «Λεφτά πρέπει και μπορεί να βρεθούν από την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, ποτών και τσιγάρων, τη συγκρότηση περιουσιολογίου ώστε να φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες, την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τον επαναπροσανατολισμό δαπανών αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Τέλος, σχετικά με το αν διατυπωθεί πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να διαπραγματευθεί η χώρα με ενιαία γραμμή, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «η διακίνηση αυτών των σεναρίων και η εναγώνια αναζήτηση του Παπαδήμου Νο2 αποτυπώνει την αυτογνωσία των κυβερνώντων ότι δεν μπορούν. Η διαπραγμάτευση απαιτεί νέα λαϊκή εντολή. Η προηγούμενη έχει καταπατηθεί.

Όπως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ  θα είναι αυτοδύναμος στις εκλογές. «Αυτό έχει αρχίσει και καταγράφεται ως δυναμική. Το βλέπουν και τα άλλα κόμματα. Για αυτό και πυροδοτούνται  συζητήσεις στο εσωτερικό τους, σε σχέση με το ποια στάση θα κρατήσουν απέναντι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσουμε. Ας ερωτηθούν λοιπόν τα άλλα κόμματα. Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για πρόσκληση βουλευτών σε αποστασία.».

Σχετικά με τις ιδιωτικοποίησεις και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο, ο κ. Παππάς διευκρίνισε όιτι «Όσοι νομίζουν ότι η κρίση ήταν ευκαιρία για πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία θα καταλάβουν ότι δεν είναι έτσι. Η συνολική απόσυρση του δημοσίου από σειρά κρίσιμους τομείς δεν αποτελεί λύση. Αυτό δείχνει η διεθνής εμπειρία. Και αυτό θα το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη μας. Αριστερά δε σημαίνει τα πάντα στο κράτος. Όμως μέσα σε δύο δεκαετίες νεοφιλελευθερισμού η αγορά έχει δείξει τα όριά της. Δε χρειάζεται να βυθιστούμε ακόμα περισσότερο στην καταστροφή για να γίνουμε σοφότεροι».

Καταλήγοντας, ο κ. Παππάς επιτέθηκε στον υπουργό Υγείας αναφέροντας ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή με φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω της κόντρας για τα γενόσημα. Είναι βαριά κατηγορία ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαμορφώνει την πολιτική της στη βάση επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Ο κ. Γεωργιάδης είναι ο υπουργός που τίναξε στον αέρα τον ΕΟΠΥΥ, και θα έχει τη ευθύνη για τις ελλείψεις φαρμάκων που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες. Τα περί συμφερόντων δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε. Τα ίδια λέγανε για τον ΟΠΑΠ, για τα υ/β, για τις προτάσεις που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτά όμως είναι γελοία. Ας προσέξουν διότι το ποιοι ωφελούνται από τις επιλογές τους, είναι ηλίου φαεινότερο».