Με αιχμές κατά της κυβέρνησης και ευθείες βολές κατά του οικονομικού επιτελείου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές των βουλευτών απέναντι στα ανοιχτά ζητήματα. 

Μιλώντας στο Mega προειδοποίησε πως ψηφίζει τον προϋπολογισμό για να εφαρμοστεί ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «στήριξης» νέων μέτρων.

«Και το λέω αυτό στην περίπτωση που κάποιοι ονειρεύονται ότι σε 3-4 μήνες από τώρα θα έρθει κάποιος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ο οποίος θα ενσωματώνει νέα μέτρα για τον οποιοδήποτε λόγο. Δεν θα υπάρχει καμία κυβερνητική πλειοψηφία για να στηρίξει νέα μέτρα.

Το λέω αυτό για να μη παιχτεί ξανά ένα παιγνίδι σκιών στην πλάτη του ελληνικού λαού. Γιατί οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν για να γίνεται απλά διαχείριση μιας συγκυρίας», τόνισε.

Ο κ. Μωραϊτης αναφερόμενος στην περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν» είπε πως «για μια ακόμη χρονιά καλλιεργούνται προσδοκίες για έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Βλέπω ότι πλέον υπάρχει μια …σύμπνοια και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση για το πού υπάρχουν τα λεφτά και πώς μπορεί να βρεθούν».

Για τα δύο μεγάλα αγκάθια τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς είπε πως οι όποιες ρυθμίσεις θα γίνουν δεκτές υπό όρους. Για τον φόρο στα ακίνητα είπε πως το «πρώτο σχέδιο ήταν τραγικό». «Είναι από τις πλέον αποτυχημένες στιγμές αυτής της κυβέρνησης. Υπήρξαν βελτιώσεις και θα περιμένουμε το τελικό σχέδιο για να πάρουμε ως βουλευτές τις αποφάσεις μας», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς περιέγραψε την κατάσταση ως ένα «θέατρο διαπραγμάτευσης το οποίο θα οδηγήσει σε μια μονομερή προσωρινή ρύθμιση» ενώ τόνισε με νόημα πως «δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. Είτε μονομερής είτε συμφωνημένη, ρύθμιση που δεν θα προστατεύει την πρώτη κατοικία με πονηρούς αστερίσκους δεν θα γίνει αποδεκτή και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους μερικοί».

Τέλος αναφέρθηκε σε συμφέροντα και εσωτερικές τρόικες αναφερόμενος τόσο στο θέμα του γάλακτος όσο και σε ρυθμίσεις για θέματα τhς αγοράς. «Διάφοροι νονοί της αγοράς θέλουν να βαφτίσουν ως διαρθρωτικές αλλαγές γιγαντώδεις διευθετήσεις συμφερόντων. Γιατί μην ξεγελιέται κανείς: Ένας παράλογος φόρος ακινήτων (όπως πρωτοήρθε), οι 52 Κυριακές (που δεν πέρασαν), η πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και το βίαιο άνοιγμα των επαγγελματικών μισθώσεων είναι συγκοινωνούντα δοχεία στα οποία ήθελαν να βάλουν χέρι συγκεκριμένα συμφέροντα», πρόσθεσε.