current views are: 1

6 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:33

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Για φορολογικές αδικίες που επιδέχονται διορθώσεων έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation. 
 
 

Δημοσίευση 12:33’
αρθρο-newpost

Για φορολογικές αδικίες που επιδέχονται διορθώσεων έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation. 
 
 

Για φορολογικές αδικίες που επιδέχονται διορθώσεων έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation. 
 
Ως παράδειγμα μάλιστα για αυτές τις φορολογικές αδικίες ανέφερε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά κι ενώ πριν από περίπου ένα μήνα διαβεβαίωνε για το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να αυξηθεί . 
 
Ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξή του με τίτλο «Πρέπει να μας βοηθήσετε να κάνουμε το χρέος βιώσιμο», και όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, εξέφρασε την ελπίδα  ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα τη στηρίξουν για την απομείωση του χρέους. 
 
«Ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας, δηλαδή ουσιαστικά τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, να μας κάνουν δώρο το ήμισυ αυτού του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το ταγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών – μελών της Ευρωζωνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
 
Ο έλληνας υπουργός μάλιστα αναφέρθηκε και στις αποφάσεις του Eurogroup πέρυσι τον Νοέμβριο  στο οποίο «οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν να μας βοηθήσουν να γίνει το χρέος βιώσιμο μόλις μπορέσουμε να πετύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Το Απρίλιο του 2014 η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε πετύχει το στόχο οπότε θα μπορεί από εκείνη τη στιγμή να ξεκινήσει η συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε: Ξεκινήσαμε από ένα έλλειμμα 10% το 2009, και τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε.
 
Σχετικά με τις προβλέψεις για ανάπτυξη είπε πως «το ΔΝΤ και η Επιτροπή επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας: Θα πρέπει να πετύχουμε μια ανάπτυξη 0,5 ή 0,6% του ΑΕΠ το 2014, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013). Ήδη το 2013, η ύφεση είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη: στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και τώρα περιμένουμε 4%. Νομίζω ότι θα καταλήξει στο 3,8%. Αυτό φαίνεται ασήμαντο αλλά είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας θετικά και αυτό από μόνο του είναι μια καλή είδηση».
 
Το πρωτογενές πλεόνασμα όπως είπε υπολογίζεται στα 340 εκατομμύρια ευρώ ήδη από το τέλος του 2013 ενώ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανέφερε πως «αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που τώρα είναι παγωμένοι».
 
«Δεν θα πρέπει λόγω μη μειζόνων ζητημάτων να θέσουμε σε κίνδυνο την κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέπει επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις», κατέληξε.

σχετικα αρθρα