Ο δημόσιος τομέας έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2009, καθώς από τους 913.000 υπαλλήλους έπεσε στους 681.392 και η δαπάνη μισθοδοσίας από τα 24 δισ. στα 15,9 δισ. ευρώ, επεσήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης,  μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 άτομα θα επιτευχθεί μέχρι το 2015, ενώ σημείωσε πως πλέον το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του κράτους, αλλά η αναποτελεσματικότητά του. 

«Και αυτοί οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται. Εκτός αν κάποιοι θέλουν να επιμένουν να μιλάνε χωρίς στοιχεία, χωρίς δεδομένα, χωρίς αριθμούς, αναμασώντας μια ξύλινη γλώσσα, μιας άλλης εποχής. Όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, που εκφώνησε μία ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, παρουσιάζοντας το οικονομικό του σχέδιο χωρίς να αναφερθεί σε πολλούς αριθμούς.

Θεωρώ βέβαια θετικό ότι σε αυτό ακροατήριο ο κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε τη δέσμευση του περί επαναπρόσληψης όλων όσοι φεύγουν από το Δημόσιο. Δεν το αξιολογώ ως ιδιαίτερα σημαντικό διότι, ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία δυσκολία να προσαρμόσει τα λεγόμενα του στις απαιτήσεις του ακροατηρίου του… Υποθέτω ότι αν μιλούσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα θα έλεγε άλλα», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με τα καινούργια οργανογράμματα των υπουργείων, που θα επιφέρουν μείωση των επιτελικών δομών του κράτους σε ποσοστό περίπου 48%.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτά τα ΠΔ θα είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υπουργείων, αλλά και των νομικών προσώπων του Δημόσιου και των ανωνύμων εταιρειών, προσθέτοντας πως όπου υπάρχει περιττό προσωπικό αυτό θα φύγει. «Και ναι, αν μέσα από αυτή την αξιολόγηση προκύψει ότι υπάρχουν φορείς και οργανισμοί οι οποίοι λειτουργούν με περιττό προσωπικό, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους υψηλούς προϋπολογισμούς τους, αυτό το προσωπικό πρέπει να φύγει. Και αυτή η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το 2014 προανήγγειλε δράσεις πάνω σε 3 πυλώνες:

1) Ολοκλήρωση αξιολόγησης δομών όλου του δημοσίου, με έμφαση στα υπουργεία. Εντός 4μήνου πρέπει να ολοκληρωθούν τα Προεδρικά Διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, είπε και ανέφερε ότι έχουν μειωθεί τα επιτελικά σημεία του κράτους κατά 48%.

2) Επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία. «Αν μία διαδικασία δεν προσθέτει προστιθέμενη αξία, θα καταργείται», σημείωσε και ανέφερε δύο παραδείγματα απλοποίησης διαδικασιών

  • επικύρωση διοικητικών εγγράφων. Γίνονται ετησίως 30 εκατ. επικυρώσεις αντιγράφων και θα προταθεί η κατάργησή τους από φωτοαντίγραφο.
  • συστήματα αδειοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης. Θα ενημερώνεται ο Δήμος ότι η επιχείρηση ξεκινά να λειτουργεί και στη συνέχεια θα πηγαίνει ο Δήμος να ελέγχει

3) Να αποκτήσει το κράτος μία σύγχρονη στρατηγική διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει. Αυτό, είπε ο υπουργός, έχει τρεις πτυχές:

  • κεντρικό σύστημα προσλήψεων. Όλες οι προσλήψεις θα ελέγχονται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
  • τρόπος προαγωγής των διευθυντικών στελεχών. Θα κρατήσουμε τα καλά στοιχεία από το νόμο Ραγκούση και θα προχωρήσουμε σε αναθεώρησή του, είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
  • απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.