Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Αναστάτωση προκάλεσε η θέση του Γιάννη Στουρνάρα στην εφημερίδα Liberation για τις φορολογικές εξαιρέσεις που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργείο έβγαλε την πρώτη διευκρινιστική ανακοίνωση.

Στις διευκρινίσεις του υπουργείου δεν διαψεύδεται η τοποθέτηση του υπουργού ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως ναι μεν ο υπουργός αναφερόμενος σε  παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος μίλησε για τον ΦΠΑ στα νησιά αλλά «σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών». 

Στη συνέχεια εκδόθηκε και νέα: 

Η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα «Liberation» δόθηκε στην ελληνική γλώσσα και κατά τη μεταφορά στη γαλλική προφανώς παρερμηνεύτηκαν και αλλοιώθηκαν οι απαντήσεις του, αφού ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξάλειψης εξαιρέσεων. Απλώς ανέφερε ως παραδείγματα συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες που μειώνουν το φορολογικό βάρος.

Σημειώνεται πως σήμερα, για τα νησιά του Αιγαίου εκτός της Κρήτης, οι συντελεστές του φόρου είναι μειωμένοι κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός είναι στο 16%, ο μειωμένος στο 9% και ο υπερμειωμένος στο 5%.

Κι ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει μπει στο στόχαστρο βουλευτών της συγκυβέρνησης ο ίδιος δεν δείχνει να πτοείται και εξακολουθεί την ίδια σκληρή οικονομική πολιτική που ακολουθεί μήνες τώρα, θίγοντας έστω και με παραδείγματα την κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων όπως ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Τη στιγμή λοιπόν που η ελληνική κυβέρνηση μελετά και με μονομερή ενέργεια να διατηρήσει στο 13% τον ΦΠΑ στην εστίαση παρά τις πιέσεις των δανειστών, ο Γιάννης Στούρναρας άνοιξε ένα νέο ζήτημα που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων στον πολιτικό αλλά και εμπορικό κόσμο.  

Στους επικριτές του μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πετώντας τους το γάντι.

«Λαμβάνω υπόψιν μου τη δημιουργική κριτική. Ο ρόλος μου, όμως, δεν είναι να είμαι ευχάριστος αλλά αποτελεσματικός», είπε εξερχόμενος σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, κατηγορώντας τους εμμέσως για «λαϊκισμό». 

Ο Γιάννης Στουρνάρας με αυτή τη δήλωση ουσιαστικά αφήνει αιχμές προς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης που τον επικρίνουν πως το κάνουν όχι επειδή έχουν πειστικά επιχειρήματα αλλά επειδή επιθυμούν να είναι αρεστοί στον λαό και στους ψηφοφόρους τους.