Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται στην Αθήνα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, λίγα εικοσιτετράωρα μετά από την αναχώρηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκου από την Ελλάδα.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα το πρωί της Δευτέρας.

Εξαιτίας της πολύς καλής σχέσης που έχουν οι δύο αρχηγοί θα είναι μαζί σχεδόν τις περισσότερες ώρες κατά την παραμονή του στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσει στη χώρα μας.

Ο Αμερικανός στρατηγός θα επισκεφθεί και τη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, όπου και εκεί αναμένεται να συνοδεύεται από τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο.

Τόσο το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει κατά την παραμονή του στην Ελλάδα όσο και η επίσημη ατζέντα των συζητήσεων που θα υπάρξουν στο Πεντάγωνο, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Και οι λόγοι είναι ευνόητοι.

Οι πολύ καλές σχέσεις πάντως που έχουν οι δύο στρατηγοί είναι ενθαρρυντικές για τα εθνικά μας θέματα χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει χαράσσει και την πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει ήταν να έρθει στη χώρα μας Σεπτέμβριο με Οκτώβριο αλλά λόγω των εξελίξεων στη Συρία το ταξίδι αυτό αναβλήθηκε.

Επειδή , όμως ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος είχε πολύ «φορτωμένο» πρόγραμμα και δεν ήθελε να καθυστερήσει και άλλο η άφιξή του στην Ελλάδα αποφάσισε και «θυσίασε» το Σαββατοκύριακό του. Δεν είχε στο άμεσο μέλλον άλλο «χρονικό παράθυρο» να προγραμματίσει την επίσκεψή του.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ η εσπευσμένη έλευση του στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσει δεν έχει να κάνει με την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα και το συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση.

Η επίσκεψη του στρατηγού Ντέμπσει προγραμματίστηκε πριν από ένα μήνα.

Τα καυτά θέματα του απασχολούν το ελληνικό Πεντάγωνο είναι παραχώρηση από την Ουάσιγκτον των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook για τα οποία η Ελλάδα θα πληρώσει την εργοστασιακή συντήρησή τους , τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (που δεν διαθέτουμε πλέον) τα άρματα μάχης M1A1 Abrams και οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων MLRS. Σημαντικά οπλικά συστήματα για την Ελλάδα. Βέβαια για το θέμα των μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook το έχει κλείσει και δρομολογήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τις επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον.

Εκτιμάται ότι με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει θα συναντηθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος.