Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σκοπεύει να φορολογήσει τις τραπεζικές καταθέσεις. 

Με αφορμή την ομιλία του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία μίλησε περι «φορολόγησης κινητού και ακίνητου πλούτου»,  ο κ. Μαυραγάνης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τόνισε ότι  «ο  ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να φορολογήσει τραπεζικές καταθέσεις. Το λέει ξεκάθαρα προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία και αβεβαιότητα στους πολίτες».

Επιτέθηκε εξάλλου στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι το φορολογικό της πρόγραμμα όπως παρουσιάζεται στα επίσημα κείμενά της και όπως εξειδικεύτηκε από τον κ. Τσακαλώτο στην Βουλή στοχεύει στην επιβάρυνση «πάρα πολλών και όχι των οικονομικά ισχυρών».

Ο κ. Μαυραγάνης υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε στο διαδίκτυο προτάσεις για φορολόγηση κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κ.α. θέτοντας ως παράδειγμα αφορολογήτου ορίου τα 300.000 ευρώ.

Όπως σημείωσε, «με την χρήση του όρου κινητός πλούτος – αν και μη δόκιμος νομικά καθώς το σωστό είναι κινητή περιουσία – το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραπέμπει,  όπως άλλωστε το είπε ξεκάθαρα τον περασμένο Μάρτιο, σε φορολόγηση καταθέσεων, μετοχών, μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αντικειμένων μεγάλης αξίας κ.τ.λ. Δηλαδή σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα φορολογήσει. Το λέει ξεκάθαρα,  προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία και αβεβαιότητα στους πολίτες». 

Παράλληλα σημείωσε ότι «με τη φιλοσοφία αυτή προσθέτει την κινητή στην ακίνητη περιουσία ώστε να υπαχθεί το σύνολό της περιουσίας σε φορολόγηση, και έτσι να επιβαρύνονται παρά πολλοί και όχι μόνο οι οικονομικά ισχυροί».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «πρέπει να μας πει μας ξεκάθαρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση αν το αφορολόγητο θα είναι 300.000 ευρώ όπως αναφέρεται στον πρότασή της, για να γνωρίζουν πλήρως οι πολίτες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Στην πρόταση αυτή για την φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας θα περιληφθούν και οι επιχειρήσεις;» διερωτήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, «από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια. Είναι προτάσεις φορολόγησης τις οποίες δεν έχετε επεξεργαστεί ουσιαστικά και σε βάθος ενώ ταυτόχρονα γίνεται σαφές σε όλους ότι τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων θα αυξηθούν». 

Παράλληλα, ο κ. Μαυραγάνης προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριών, ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής καθεστώτος - και σας παραπέμπω στα δελτία τύπου που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε ο υφυπουργός, καταθέτοντας τα στα πρακτικά.