Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε την Παρασκευή η συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την ψηφοφορία.

«Η διαθεσιμότητα ήταν εθνική υποχρέωση», αλλά δεν σημαίνει και απολύσεις, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση, υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην τοποθέτησή του, και εξέφρασε παράλληλα  τη στήριξή του στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Τις τέσσερις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον Τουρισμό εξήγγειλε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη κατά την τοποθέτησή της.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ελληνική ναυτιλία χωρίς Έλληνες ναυτικούς. Εμείς δεν θέλουμε τον Έλληνα ναυτικό να διατηρεί τη θέση του μέσα από παλιές προστατευτικές διατάξεις, γιατί αυτές μας έκαναν από 147.000 ναυτικούς να έχουμε πέσει στις 17.000. Εμείς θέλουμε αυτά τα νέα παιδιά στις ακαδημίες ναυτικού, να γίνουν αύριο τα άξια στελέχη, η επόμενη γενιά των Ελλήνων πλοιοκτητών. Μια γενιά που θα κερδίζει τον ανταγωνισμό, στα καράβια και στα γραφεία»

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε άδικο να προσωποποιείται η κριτική για τα θέματα της φορολογίας στον υπουργό Οικονομικών και τόνισε ότι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού είναι απαραίτητη για την ανασυγκρότηση και σωτηρία της χώρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η στρατηγική της έντασης που ακολουθεί, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης  κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σκοπεύει να φορολογήσει τις τραπεζικές καταθέσεις. 

«Η κοινωνία χειμάζεται. Γι αυτό χρειάζεται καθαρά λόγια και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε εμπόριο ελπίδας, όπως ακούμε να κάνουν πολλοί συνάδελφοι», τόνισε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ως «προϋπολογισμό - γέφυρα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης τον Προϋπολογισμό του 2014 τονίζοντας ότι οδηγεί την χώρα έξω από την κρίση, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, τα Μνημόνια και πάει την χώρα από την ύφεση στην ανάπτυξη, από την αύξηση στη μείωση της ανεργίας και από την απόγνωση στην αναγέννηση των ελπίδων.

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης τόνισε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αμηχανία» γιατί ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που προβλέπει έξοδο από την ύφεση και έχει πλεόνασμα.

«Να κάνετε απολογισμό των θυμάτων του Μνημονίου» κάλεσε την κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την τοποθέτησή της.

«Η Παιδεία και την Υγεία είναι καίρια ζητήματα, όπου όμως «οι συγκεκριμένες επιλογές που προωθούνται σήμερα ή προωθήθηκαν τους προηγούμενους μήνες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους» σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι «είναι ζήτημα εσωτερικό της κυβέρνησης και πρέπει να αλλάξουν».

«Θα καταψηφίσω αυτό τον προϋπολογισμό που αποτελεί μια φενάκη. Είναι ένας ψεύτικος και τον γνωρίζετε», σημείωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος.

Ο προϋπολογισμός είναι «κατάπτυστος, παράνομος και απαράδεκτος, εφόσον θεσπίζετε νέες κρατήσεις για τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

«Άρωμα στρατηγικής σύγκλισης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» διαπίστωσε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προβλέποντας πως όσο η διαδικασία αυτή θα ολοκληρώνεται, τόσο θα οξύνεται η φραστική διαμάχη ανάμεσα στα δύο κόμματα.