Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά, κυρίως, για την Ελλάδα είναι η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του 2014, με την ελληνική πλευρά να φιλοδοξεί, σε μια κρίσιμη συγκυρία να μην επιτελέσει διεκπεραιωτικό ρόλο, αλλά να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος της ΝΔ, ο Νίκος Χουντής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Χατζημαρκάκης των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) γνώστες της πραγματικότητας στους «διαδρόμους» των Βρυξελλών, μιλούν στο newpost.gr για τους στόχους και τις προκλήσεις της εξάμηνης προεδρίας και κατά πόσο μπορεί να αντλήσει οφέλη η Ελλάδα από αυτήν, σε μια κρίσιμη εποχή για το μέλλον της χώρας.

Τι θα περιλαμβάνει η Προεδρία

Τη σημασία των θεμάτων της ατζέντας της Προεδρίας τονίζουν οι τρεις ευρωβουλευτές με τα ζητήματα της ανεργίας και του μεταναστευτικού να τίθενται σε προτεραιότητα.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κουμουτσάκος δίνει αναλυτικά το στίγμα της Προεδρίας: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει τα καθήκοντα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας βρίσκεται στο ζενίθ της επώδυνης προσπάθειας να αντιμετωπίσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, να ανακτήσει το χαμένο ευρωπαϊκό έδαφος και να βγει πιο δυνατή από τη δοκιμασία των τελευταίων χρόνων. Η Ευρώπη επίσης καλείται να υπερβεί την οικονομική κρίση, η ένταση και η έκταση της οποίας κλόνισαν την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους Ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πυροδότησαν την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και την ανάδυση εξτρεμιστικών στοιχείων» τονίζει. 

«Αυτές οι συνθήκες καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις τέσσερις θεματικές ενότητες των προτεραιοτήτων της επικείμενης ελληνικής Προεδρίας: α) ο πρώτος τομέας δράσης της ελληνικής Προεδρίας είναι το τρίπτυχο Ανάπτυξη-Απασχόληση-Κοινωνική Συνοχή με στόχο να συμβάλλει σε ένα πιο υγιές μείγμα  πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πολιτικών ανάπτυξης. Η επίτευξη μιας νέας ισορροπίας μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης είναι η λυδία λίθος για την έξοδο από την κρίση και την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής συνοχής β) ο κρίσιμος για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο άξονας Μετανάστευση- Σύνορα- Kινητικότητα αποβλέπει  σε μια συνολική ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος με πολύ μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη κοινοτική αλληλεγγύη γ) η ολοκλήρωση και εμβάθυνση της Ευρωζώνης με κεντρικό στόχο την θεσμική θωράκιση της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), και δ) η Θαλάσσια Πολιτική με την επιδίωξη μεγαλύτερης αξιοποίησης του τεράστιου αναπτυξιακού δυναμικού της θάλασσας και της προώθησης ευρωπαϊκών στρατηγικών συμφερόντων για ενεργειακή ασφάλεια, ανεμπόδιστη διακίνηση του εμπορίου και αποτελεσματική διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης» συμπληρώνει ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει:

«Οι ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επηρεάσουν επίσης την ελληνική Προεδρία, προσδίδοντάς της έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Καθ'οδόν προς τις πολύ κρίσιμές αυτές ευρωεκλογές, η Ελλάδα, ως η προεδρεύουσα χώρα, θα πρέπει να συμβάλλει με τρόπο διακριτό και ουσιαστικό στην ευρύτατη προεκλογική δημόσια συζήτηση για το "πού πάει η Ευρώπη"». 

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αφορούν την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, την Εμβάθυνση της ΟΝΕ, τη Μετανάστευση και τη Θαλάσσια πολιτική. Οι προτεραιότητες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως για την πορεία της Ελλάδας, μέσα σε αυτήν» επισήμανε ο Νίκος Χουντής, από την πλευρά του.

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης σημείωσε πως «το θέμα της ανεργίας και ειδικά της νεανικής, ως κορυφαίο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την Ε.Ε., θα πρέπει να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι όχι μόνο συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον, αλλά και άμεση αξιοποίηση των προγραμμάτων του κοινωνικού ταμείου που μπορεί να γίνει από το ξεκίνημα του 2014. Από εκεί και πέρα το μεταναστευτικό είναι ζήτημα που απασχολεί ειδικά το Nότο της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί το Δουβλίνο ΙΙ, ως έχει σήμερα».

Θα γίνει η ατζέντα «ελληνική»;

Αρκετές δυσκολίες, στο να υπάρξει σημαντική επιρροή στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη χώρα που βρίσκεται στην Προεδρία, διαπιστώνουν οι ευρωβουλευτές, δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών.

«Μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι δυνατότητες αποφασιστικής επιρροής της κυλιόμενης Προεδρίας που ασκούν ανά εξάμηνο τα κράτη- μέλη έχουν εμφανώς εξασθενήσει προς όφελος της μόνιμης πλέον Προεδρίας που ασκεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σήμερα είναι ο κ. Βαν Ρομπάι. Επιπλέον, οι προτεραιότητες του κάθε εξαμήνου καθορίζονται  μετά από συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα που ασκεί την Προεδρία στερείται κάθε δυνατότητας να επηρεάζει την πορεία των συζητήσεων και των αποφάσεων» δηλώνει ο κ. Κουμουτσάκος και εξηγεί: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί  να ωθήσει τα πράγματα στη κατεύθυνση περισσότερο αναπτυξιακών και κοινωνικών επιλογών που τόσο έχει ανάγκη η σημερινή Ευρώπη των 20 εκατομμυρίων ανέργων. Θα προσέθετα ότι είναι ευτυχής συγκυρία ότι την ελληνική Προεδρία θα διαδεχτεί η ιταλική. Ήδη η Ελλάδα και η Ιταλία συνεργάζονται και συντονίζονται στη βάση κοινών αντιλήψεων για το πώς θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα η σημερινή κρίση που μαστίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι ο απολογισμός του "Μεσογειακού" έτους 2014 θα είναι θετικός για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη».

Ο κ. Χουντής είπε με νόημα πως «αν κρίνουμε από τις “επιτυχίες” της προηγούμενης ελληνικής προεδρίας, το 2004 επί πρωθυπουργίας Σημίτη, όταν υπογράφτηκε το Δουβλίνο ΙΙ, καθώς επίσης, από τις καθημερινές “επιτυχίες” των Μνημονιακών κυβερνήσεων, που έχουν οδηγήσει σε ένα “success story” για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους δανειστές και σε έναν πραγματικό εφιάλτη για τους εργαζόμενους, καταλαβαίνετε, νομίζω, πόσο, και σε ποια κατεύθυνση, μπορεί να αλλάξει ή να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ατζέντα».

Ο κ. Χατζημαρκάκης υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. βρίσκεται σε κομβικό σημείο ενόψει και των ευρωεκλογών. O ευρωσκεπτικισμός φουντώνει και κινδυνεύει το Ευρωκοινοβούλιο να δώσει για πρώτη φορά βήμα στους "αντί-ευρωπαίους", εάν δε διορθωθεί η εικόνα που δημιουργήθηκε. H Ε.Ε. δεν μπορεί αν μείνει στο περιθώριο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας. ΄Oλα τα στοιχεία από κάθε πλευρά (ΔNT, Kομισιόν, OOΣA) δείχνουν το αδιέξοδο που υπάρχει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο πολιτικής. Πιστεύω πως οι πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να κινούνται στη λογική των αλλαγών. Είναι αλήθεια βέβαια πως ο προϋπολογισμός για την προεδρία είναι πολύ περιορισμένος, γεγονός που δυσκολεύει μια άριστη διοργάνωση, ευελπιστώ πως θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που συνεπάγεται το γεγονός».  

Ενδεχόμενα οφέλη της χώρας μας

Στην ερώτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει οφέλη από την άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. οι απαντήσεις των ευρωβουλευτών ποικίλλουν.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η ελληνική Προεδρία του 2014 δίνει ευκαιρία στην Ελλάδα να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο από το χαμένο ευρωπαϊκό έδαφος των τελευταίων χρόνων. Να  αποδείξει ότι  παρά την δυσμενέστατη συγκυρία που αντιμετωπίζει είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που εκπληρώνει με σοβαρότητα και συνέπεια τα θεσμικά του καθήκοντα παράγοντας ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Επιπλέον, ενόψει των κρισιμότατων ευρω-εκλογών, μπορεί να έχει ουσιαστική παρέμβαση και συμβολή στη μεγάλη στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση για το "ποιά Ευρώπη θέλουμε". Προβάλλοντας ισχυρά επιχειρήματα και προτάσεις υπέρ της αναγκαιότητας και της ενίσχυσης της ενωμένης Ευρώπης, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει μια διακριτή θέση μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, και έτσι να αυξήσει ανάλογα την απήχησή της στα ευρωπαϊκά πράγματα. Επιπλέον, μία επιτυχής Προεδρία ενισχύει την γενικότερη εικόνα και το κύρος της χώρας που την ασκεί με θετικό αντίκτυπο και στην εξωτερική της πολιτική. Με λίγα λόγια, η άσκηση της Προεδρίας μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για "ολική ευρωπαϊκή επαναφορά" της Ελλάδας. Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε το στοίχημα».

Από την πλευρά του ο κ. Χουντής αφήνει αιχμές προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «στο επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και θα παρθούν, ενδεχομένως, οι τελικές αποφάσεις για την τραπεζική ένωση και για την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Δηλαδή, για την μονιμοποίηση των ευρωπαϊκών μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα θα ωφεληθεί μονάχα αν ο ελληνικός λαός αντιδράσει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά και των δανειστών της ΕΕ και του ΔΝΤ, απαιτώντας μια άλλη οικονομική πολιτική, απαιτώντας μια άλλη πορεία για τη χώρα».

Ο κ. Χατζημαρκάκης τονίζει ότι «η προεδρία έχει πάντα τη δυνατότητα να θέσει ζητήματα στην ατζέντα ή να υπογραμμίσει σχετικά θέματα. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο κάθε προεδρίας. Σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι σαφές πως δίνεται μια σοβαρή δυνατότητα να αναδειχθούν τα θέματα που απασχολούν τη χώρα, να υπάρξει μια θετική δημοσιότητα για τα βήματα που έχουν γίνει. Από εκεί και πέρα σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μια δυνατότητα να επιδιωχθούν και να διαμορφωθούν συμμαχίες γύρω από τη διαφορετική προσέγγιση της ευρωπαϊκής κρίσης για την άρση της λιτότητας».