Ως «προϋπολογισμό - γέφυρα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης τον Προϋπολογισμό του 2014 τονίζοντας ότι οδηγεί την χώρα έξω από την κρίση, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, τα Μνημόνια και πάει την χώρα από την ύφεση στην ανάπτυξη, από την αύξηση στη μείωση της ανεργίας και από την απόγνωση στην αναγέννηση των ελπίδων.

«Είναι ο προϋπολογισμός που δικαιώνει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τους βουλευτές που βάζουν πλάτη, όλους όσοι θέτοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον λέμε ναι στην ασφάλεια, την προοπτική και την ελπίδα», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Παρουσιάζοντας το έργο του υπουργείου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο πλαίσιο της μεγάλης πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης προχωρά η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στις επενδύσεις, απαλλάσσεται η κεντρική διοίκηση από τον τεράστιο όγκο χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων αποκεντρώνοντας τον σχεδιασμό στις Περιφέρειες και αναθέτοντας την εκπόνηση και την έγκριση των πολεοδομικών σχεδίων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. 

Ακόμη πρόσθεσε ότι επικαιροποιείται η κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης, ολοκληρώθηκε η τελική φάση του πλαισίου για τον Τουρισμό και διαμορφώνονται νέες προτάσεις των 12 περιφερειακών σχεδίων χωροταξικού σχεδιασμού, ενισχύονται τα μέτρα προστασίας των δασικών εκτάσεων, διευκολύνοντας τους πολίτες να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Καλαφάτης στους πρόσφατα ψηφισμένους νόμους για τα αυθαίρετα και το Κτηματολόγιο τονίζοντας ότι δόθηκε διέξοδος στους πολίτες που ταλαιπωρούνταν χωρίς να φταίνε λόγω αβελτηρίας της δημόσιας διοίκησης και εντάχθηκαν περισσότερες από 10 περιοχές στο Σχέδιο Πόλης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.