«Η διαθεσιμότητα ήταν εθνική υποχρέωση», αλλά δεν σημαίνει και απολύσεις, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση, υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014. 

Ο υπουργός είπε ότι κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αποφασίσει τι θα γίνει με το εξάμηνο, αλλά ξεκαθάρισε ότι «η πολιτεία δεν θα δεχθεί καμία έκπτωση. Ούτε μία ώρα λιγότερη ούτε μία εβδομάδα λιγότερη από τις 13 που προβλέπει ο νόμος» και σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση.

Παράλληλα σημείωσε ότι «είναι στο χέρι κάθε πρύτανη, κάθε ιδρύματος να διασφαλίσει την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος ανεξάρτητα από τα προβλήματα». Αναφέρθηκε εξάλλου στη διαθεσιμότητα των καθηγητών  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λέγοντας ότι σήμερα το τριμελές συμβούλιο στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδέχθηκε την επανατοποθέτηση 1.250 από τους 1.864 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και την Τρίτη θα επανατοποθετηθούν άλλοι 150.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το αίτημα να παραιτηθεί. «Σας ευχαριστώ γιατί πείσατε και τον τελευταίο για την στρατηγική σας επιδίωξη να μετατρέψετε τον χώρο της εκπαίδευσης σε πεδίο βολής. Η επιχειρούμενη  αυτή κίνηση έχει όνομα και διεύθυνση: ΣΥΡΙΖΑ και Κουμουνδούρου». Παράλληλα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έθεσε «σε ομηρία τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και τους διοικητικούς υπαλλήλους».