Με 153 «ναι» υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2014, ενώ προηγήθηκε μία θυελλώδης συζήτηση με ανταλλαγή πυρών μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

«Για πρώτη φορά η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες της» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας πως «αυτό είναι το πρώτο βήμα για να φύγουμε από το Μνημόνιο και να σταθούμε στα πόδια μας». Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «δεν παράγει πολιτική αλλά φανατισμό» προσθέτοντας πως «ονειρεύεται να επιστρέψει η χώρα στην εποχή που έπαιρνε δανεικά για να συντηρηθεί».

«Η ελληνική οικονομία προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα και ήδη έχει διανυθεί το 80% της απόστασης για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Αυτό σημαίνει πως έχουμε κάνει σημαντικά βήματα χωρίς να είμαστε ακόμα στην κορυφή του βουνού», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «όσο ξεδιπλώνει το σχέδιο του ο κ. Τσίπρας, αυτό αποδεικνύεται ένα εφιαλτικό σενάριο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και «την πολιτική καταστροφής που ακολουθεί» όπως είπε ο ίδιος, σε μία κατά τα άλλα προεκλογικού ύφους ομιλία.

«Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να αναρωτηθούμε εάν βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση μια τραγωδίας και μπροστά στην ανάγκη να λάβουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την μοίρα του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεσμεύτηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει μόνο τον Προϋπολογισμό. Θα αλλάξει τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα«Για να διώξει ο κ. Τσίπρας την τρόικα πρέπει να την βρει εδώ και για να ακυρώσει το μνημόνιο πρέπει να ισχύει» τόνισε, κάνοντας λόγο για «προϋπολογισμό τελικής εξόδου από κρίση και Μνημόνιο».

«Δεν εκφράζουν την Ελλάδα του αύριο, αλλά του προχθές. Εκφράζουν την επιστροφή στο παρελθόν» σημείωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «συνειδητή και συστηματική προσπάθεια με στρατηγική έντασης και καταστροφής».

«Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι μία νέα πράξη στην τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κάνοντας λόγο για «όχι μόνο αυτοαναιρείται άλλα καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό και υποθηκεύει δυσβάσταχτα βάρη για την επόμενη γενιά».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως «η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2014», λέγοντας πως αυτό που ψηφίζεται σήμερα δεν προβλέπει καμία ανάπτυξη και καμία νέα θέση εργασίας. 

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρξει αισιοδοξία αλλά είναι παγίδα από την κυβέρνηση να καλλιεργεί ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας και να διαχειρίζεται επικοινωνιακά όλα τα ζητήματα», σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που να μην υπερασπίζεται οικονομικά αιτήματα», ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε πως «από το 2017 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός».

Κόντρες και... απουσίες στη Βουλή

Η συζήτηση στη Βουλή το απόγευμα ήταν... υποτονική με άδεια κοινοβουλευτικά έδρανα. Μάλιστα στις 15:30 η απουσία υπουργών και ομιλητών από την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014 υποχρέωσε το Προεδρείο να κάνει ολιγόλεπτη διακοπή.

Από την κυβερνητική πλευρά πάντως, έμμεση επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αδυναμία στήριξης από το κράτος. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε: «Την ώρα που δοκιμάζεται η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, το κράτος δεν πρέπει να στέκεται ανάλγητο απέναντί τους, αρνούμενο να τους δώσει κοινοτικές επιχορηγήσεις που δικαιούνται. Δείτε πόσα κονδύλια θα επιστραφούν με την λήξη του ΕΣΠΑ, είπε ο Α. Λυκουρέντζος, ενώ πρόσθεσε: «Αυτό είναι απόδειξη της αποτυχίας της διοίκησης».

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «μετατρέπουν τον λαό κομπάρσο στην κάλπη», τόνισε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014. Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον φθαρμένο και τον ενάρετο καπιταλισμό, υπογράμμισε και σημείωσε ότι «ο καπιταλισμός είναι ένας». Η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε ακόμη ότι η αστική τάξη δεν ανησυχεί πια από το ενδεχόμενο αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από ένα χρόνο υπήρχε «ένας πανικός».

Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2014, ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι  φετινός προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός της τελικής προσπάθειας που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα.

«Ο προϋπολογισμός του 2014, δεν είναι ευχάριστος, αλλά είναι ο μόνος εφικτός προϋπολογισμός της χρονιάς που θα σημάνει τη λύση του προβλήματος του χρέους» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. «Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει, ότι το 70% απ' αυτό θα διατεθεί για την αποκατάσταση αδικιών του χθες - και ότι απ' την ερχόμενη άνοιξη, η χώρα θ' ανοίξει την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την οριστική λύση του πλέον κρίσιμου θέματος, του δημοσίου χρέους. Είναι μνημονιακή δέσμευση και όταν εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και εταίροι» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Νωρίτερα το κλίμα ήταν τεταμένο από τις τοποθετήσεις των βουλευτών με στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν πυρά. Συγκεκριμένα, επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης καταγγέλλοντας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της επιστρέφει την Ελλάδα στο '30 και την εποχή της κατοχής, όταν τα νοικοκυριά ζεσταίνονταν με το μαγκάλι.

«Και ενώ 350.000 νοικοκυριά ζούνε σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μόλις προχθές ευαισθητοποιήθηκατε για να βρείτε λύση. Ξέρετε, όμως, κύριοι βουλευτές της ΝΔ ότι στα γραφεία σας στη λεωφόρο Συγγρού έχετε να πληρώσετε τη ΔΕΗ από τον Δεκέμβριο του 2012. Κάνατε διακανονισμό για 20 δόσεις, δεν τις πληρώσατε, κάνατε δεύτερο διακανονισμό για 40 δόσεις και σήμερα οφείλετε στη ΔΕΗ περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ, 560 χιλιάδες ευρώ. Και την ίδια ώρα κόβετε το ρεύμα στον άνεργο και τον μικροσυνταξιούχο που ζει στο Κερατσίνι και στο Πέραμα» δήλωσε ο κ. Παναγούλης.

Η ομιλία του προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη. «Σήμερα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξετε με την τακτική που ακολουθείτε να μην καείτε στο ζέσταμα περιμένοντας να γίνετε κυβέρνηση» σχολίασε ο κ. Κεφαλογιάννης. «Το μόνο που μπορεί να διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - και αν αυτό το κάνει χωρίς συμφωνία με τους δανειστές μας, τότε θα φύγουμε και από την ΕΕ και η Ελλάδα θα περάσει εθνική, κοινωνική και επισιτιστική περιπέτεια» υποστήριξε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κεφαλογιάννης.

Με την Ελλάδα να διαθέτει αυτάρκεια μονάχα στο ελαιόλαδο και στα φρούτα και να εισάγει το 50% του γάλακτος που πίνει, και πάνω από το 1/3 του βοδινού και χοιρινού της κρέατος, «αν οι εταίροι μας βγάλουν από την μπρίζα, θα δούμε τότε πώς θα αγοράσουμε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα. Με το νόμισμα της Ελλάδας σε υποτίμηση, τα φάρμακα θα φτάσουν στα 100 ευρώ, από 20-30 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ οι μισθοί θα πέσουν στα 100 ευρώ. Μόνο ασπιρίνη! Ποιος, με ηλικία άνω των 50 ετών, θα χειρουργείται στην Ελλάδα; Θα φτάσουμε στη σοβιετική εποχή, τότε που τους χειρουργούσαν με τα μαχαίρια και όχι με νυστέρια!» παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης. 

«Αυτά δεν τα λέει ούτε η Χρυσή Αυγή» διαμαρτυρήθηκε από τα έδρανα του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης για να απαντησει ο κ. Κεφαλογιάννης, «Εννοώ μετά την κατάρρευση» διευκρίνισε ο κ. Κεφαλογιάννης. 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει τη συναίνεση και δεν θα εκβιάσει κανέναν, ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι δεν εκβιάζεται κιόλας.

 «Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για να πορευθούμε. Είναι σαν τον ποδηλάτη που αν μείνει ακίνητος θα πέσει» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας ο οποίος, σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης και όσων αντιδρούν στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, είπε ότι «υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα αυτοί που νοσταλγούν το παρελθόν και αυτοί που εργάζονται για το μέλλον. Αυτοί που μιλούν με ειλικρίνεια και αυτοί που δεν μιλούν επενδύοντας στην τακτική του ώριμου φρούτου ή που μιλούν την εύπεπτη γλώσσα του λαϊκισμού».

 Ως προς τη στάση που αναμένεται να τηρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός είπε: «Το υπουργείο Υγείας προχωρεί μεταρρυθμίσεις. Δεν εκβιάζει κανέναν. Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και σε αυτή την προσπάθεια προς όφελος των πολιτών θέλουμε τη στήριξη όλων των πτερύγων γιατί στον τομέα της υγείας χρειαζόμαστε συναίνεση και συναντίληψη. Και συμφωνίες και συγκλίσεις. Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια. Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν εκβιάζουν κανέναν. Αλλά και το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν εκβιάζονται και από κανέναν, στην πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις και πολύ περισσότερο δεν εκβιάζονται από αυτούς που λειτουργούν με πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, που η Ελλάδα και ο λαός μας τις έχει αφήσει πλέον στο περιθώριο».

Ο τόπος μπορεί να πατήσει γερά στον πρωτογενή τομέα, το πιο γερό θεμέλιο και να σταθεί στα πόδια του, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, προσθέτοντας ότι σε αυτό συντρέχουν η κρατική και η κοινοτική βοήθεια, οι σωστές πολιτικές, το μεράκι και ο αγώνας.

«Άνθρωποι δεν έχουν τροφή, θέρμανση και στέγη και δεν κρίνεται πλέον η ευημερία τους, αλλά παλεύουν για την επιβίωσή τους. Έλληνες πολίτες ζουν ημέρες εξαθλίωσης και σε μία σειρά από τραγικά γεγονότα, η δεκατριάχρονη Σάρα χάνει τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού και η μαθήτρια δημοτικού στα Ζαρουχλέϊκα τρώει αποφάγια συμμαθητών της από τα σκουπίδια», δήλωσε η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, ενόψει της ψήφισης τουπροϋπολογισμού στη Βουλή.