Η κυβέρνηση θέλει τη συναίνεση και δεν θα εκβιάσει κανέναν, ταυτόχρονα όμως δεν εκβιάζεται, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υγείας, Γιάννης Μπέζας, αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Οι μεταρρυθμίσεις, κατά τον υφυπουργό είναι ο «μόνος δρόμος» και ταυτόχρονα «το φιλί της ζωής», για την επιβίωση της δημόσιας Υγείας.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για να πορευθούμε. Είναι σαν τον ποδηλάτη που αν μείνει ακίνητος θα πέσει», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας ο οποίος, σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης και όσων αντιδρούν στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, είπε ότι «υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα αυτοί που νοσταλγούν το παρελθόν και αυτοί που εργάζονται για το μέλλον. Αυτοί που μιλούν με ειλικρίνεια και αυτοί που δεν μιλούν επενδύοντας στην τακτική του ώριμου φρούτου ή που μιλούν την εύπεπτη γλώσσα του λαϊκισμού».

«Σεβόμαστε το προσωπικό που έχουμε στον χώρο της υγείας, και το ιατρικό και το διοικητικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Και αναγνωρίζουμε τη μεγάλη του προσφορά και τον κοινωνικό του ρόλο, κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες», είπε ο κ. Μπέζας και πρόσθεσε:

«Αναγνωρίζουμε τις όποιες γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες υπάρχουν στο εθνικό μας σύστημα υγείας. Δεν είμαστε όμως εμείς διαφορετικοί ασθενείς, από τους ασθενείς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως δε μπορεί πράγματα που γίνονται στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα να συναντούν θυελλώδεις αντιδράσεις».

Ως προς τη στάση που αναμένεται να τηρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο υφυπουργός είπε: «Το υπουργείο Υγείας προχωρεί μεταρρυθμίσεις. Δεν εκβιάζει κανέναν. Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και σε αυτή την προσπάθεια προς όφελος των πολιτών θέλουμε τη στήριξη όλων των πτερύγων γιατί στον τομέα της υγείας χρειαζόμαστε συναίνεση και συναντίληψη. Και συμφωνίες και συγκλίσεις. Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια. Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν εκβιάζουν κανέναν. Αλλά και το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν εκβιάζονται και από κανέναν, στην πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις και πολύ περισσότερο δεν εκβιάζονται από αυτούς που λειτουργούν με πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, που η Ελλάδα και ο λαός μας τις έχει αφήσει πλέον στο περιθώριο».