current views are: 1

7 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:09

Επίσκεψη Νταβούτογλου όχι στην καλύτερη δυνατή συγκυρία

Ενόχληση στο υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε η τουρκική πρωτοβουλία, να διαρρεύσει την ημερομηνία της επίσκεψης του Αχμετ Νταβούτογλου στον τουρκικό τύπο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. 

Δημοσίευση 13:09’
αρθρο-newpost

Ενόχληση στο υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε η τουρκική πρωτοβουλία, να διαρρεύσει την ημερομηνία της επίσκεψης του Αχμετ Νταβούτογλου στον τουρκικό τύπο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ενόχληση στο υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε η τουρκική πρωτοβουλία, να διαρρεύσει την ημερομηνία της επίσκεψης του Αχμετ Νταβούτογλου στον τουρκικό τύπο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. Στο επιτελείο του Βενιζέλου θα ήθελαν να αποφύγουν οποιοδήποτε σούσουρο σε σχέση με αυτήν την επίσκεψη, άλλωστε η αφετηρία της συνάντησης δεν είναι καθόλου καλή. Ο Νταβούτογλου έρχεται να κάνει πίεση για το Κυπριακό και το Κυπριακό έχει βαλτώσει.

Ήταν τέτοια η δυσφορία της ελληνικής πλευράς που το υπουργείο Εξωτερικών δεν θεώρησε σκόπιμο να επιβεβαιώσει επισήμως την επίσκεψη, ή να εξηγήσει τι έρχεται να κάνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επιβεβαίωνε την ημερομηνία της 13 Δεκεμβρίου.

Οι διαρροές της τουρκικής πλευράς υποστηρίζουν ότι ο Νταβούτογλου έρχεται για την προετοιμασία του επόμενου συμβούλιο συνεργασίας, το οποίο όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνει και πάντως, όχι πριν από τον Ιούνιο. Στην πραγματικότητα βέβαια όλοι ξέρουν, ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ θα πιέσει ώστε οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων να πάρουν ημερομηνίες για τις επισκέψεις τους σε Αθήνα και Άγκυρα.

Αυτό το θέμα είναι το αγκάθι για την ελληνική πλευρά, γιατί μπορεί ο Βενιζέλος να συμφώνησε στη διαδικασία με τον Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, ο Σαμαράς όμως φοβάται ότι το σχήμα των χιαστί συνομιλιών θα καταλήξει σε τετραμερή και προσπαθεί να το καθυστερήσει όσο γίνεται. Παρεμπιπτόντως, οι ελληνικές αντιρρήσεις σε μια τετραμερή έχουν περισσότερο έναν “παβλόφειο” χαρακτήρα, αποτέλεσμα τετραμερούς ήταν οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου όπου οι Κύπριοι επιδέξια, μετέφεραν όλο το κρίμα στην ελληνική πλευρά και έκτοτε οι ελληνικές κυβερνήσεις τις αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

Και πέρα από το Κυπριακό πάντως, το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι το καλύτερο το τελευταίο διάστημα, και ως εκ τούτου ο Βενιζέλος δεν θα είχε καμιά αντίρρηση να αναστείλει αυτή τη συνάντηση ως τον επόμενο Σεπτέμβριο, αφού η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόοδος σε κανένα θέμα.

Ο Τούρκος το κατάλαβε και γι’ αυτό έστειλε εσπευσμένα στην Αθήνα τον υφυπουργό του να κλείσει το ραντεβού. Ούτως οι άλλως στην Άγκυρα θεωρούν, πως ότι μπορεί να προχωρήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα προχωρήσει ως τις αρχές Μαρτίου, μετά γίνονται εκλογές και στις δύο χώρες, που δεν ευνοούν τις διπλωματικές κινήσεις.  


σχετικα αρθρα