Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Το δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα παίρνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα βρίσκονται στην χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ελεγκτές θα έρθουν στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι και κατόπιν να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 4,9 δισ. ευρώ για το δ΄τρίμηνο του έτους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι οι τελευταίες εκκρεμότητες: η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και το θέμα των πλειστηριασμών το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, διεμήνυσε στους εκπροσώπους των δανειστών να ανοίγουν τα αυτιά τους στα ευαίσθητα θέματα καθώς οι διαπραγματεύσεις αγγίζουν πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ επέστησε την προσοχή στο ότι δεν θα πρέπει για μη μείζονος σημασίας θέματα να τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της κυβέρνησης.

Εξάλλου όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση βρεθεί-δεν βρεθεί λύση στο θέμα των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα με το τέλος του 2013 εκπνέουν οι υφιστάμενες προστασίες για την πρώτη κατοικία, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να δράσει, διότι σε αντίθετη περίπτωση, όπως υπογράμμισε, αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Σε ότι αφορά στα ΕΑΣ η κυβέρνηση επιμένει στην αναδιάρθρωση της εταιρείας εν λειτουργία, με παράλληλη διασφάλιση του εξαγωγικού χαρακτήρα τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προτείνει δραστική μείωση του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου και διατήρηση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους για ένα πιλοτικό διάστημα 18 μηνών.

Τέλος, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το δημοσιονομικό κενό για το 2014 με βασικό τον φόρο ακινήτων. Η τρόικα επιμένει στις εκτιμήσεις της για «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο και δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου.