Ο τόπος μπορεί να πατήσει γερά στον πρωτογενή τομέα, το πιο γερό θεμέλιο και να σταθεί στα πόδια του, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, προσθέτοντας ότι σε αυτό συντρέχουν η κρατική και η κοινοτική βοήθεια, οι σωστές πολιτικές, το μεράκι και ο αγώνας.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο κ. Τσαυτάρης επικαλέστηκε το παράδειγμα του τομέα της βαμβακολλιέργειας, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, για να στείλει το μήνυμα ότι οι προοπτικές διαγράφονται λαμπρές. Ανέφερε, ειδικότερα, ότι οι 45.000 βαμβακολλιεργητές της χώρας μας, έφεραν χρήματα πέραν των 900 εκατ. ευρώ, καλλιέργησαν φέτος 2,5 εκατ. στρέμματα βάμβακος περισσότερα από άλλες χρονιές και 800.000 τόνους εξαιρετικής ποιότητας σύσπορου βάμβακος, εκτινάσσοντας τον μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης στο παγκόσμιο ρεκόρ των 322 κιλών.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ένα τέτοιο μέσο παραγωγής σύσπορου βάμβακος», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι για τη σοδειά τους οι παραγωγοί πήραν 400 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστέθηκε η ενιαία ενίσχυση για την βαμβακοκαλλιέργεια, όσο και η συνδεδεμένη ενίσχυση και για την επόμενη ΚΑΠ. «Για αυτό να μην έχουν ποτέ ανησυχίες οι παραγωγοί για τη στήριξή τους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία, επισήμανε ότι το ξεκίνημα της νέας Κοινής Αγροτικής Παραγωγής συμπίπτει με την ελληνική προεδρία και στις πλάτες της ελληνικής πλευράς πέφτει ένα μεγάλο μέρος της οριστικοποίησης της νέας ΚΑΠ ιδιαίτερα για το εφαρμοστικό το κανονιστικό πλαίσιο, όσο επίσης και για τις προτεραιότητες της Ελλάδας. Ως προς το νομοθετικό έργο του υπουργείου του - πλην της επικείμενης ψήφισης του κυρωτικού νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα της τροφής, των ζωοτροφών, των ελέγχων και περιέχει ρυθμίσεις ως απόρροια των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου - ο κ. Τσαυτάρης προανήγγειλε την ολοκλήρωση του νομοθετήματος για τις ιχθυοκαλλιέργειες, των συνεταιρισμών, της έρευνας και της τεχνολογίας.