Μαθήματα νομικής παρέδωσε από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος, για να καταλήξει σε δήλωση σχετική με τον προϋπολογισμό του 2014, που ψηφίζεται απόψε.

«Θα καταψηφίσω αυτόν τον Προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί μια φενάκη. Είναι ένας ψεύτικος Προϋπολογισμός και το γνωρίζετε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το συνομολόγησε προηγουμένως ο κ. Βορίδης, λέγοντας ότι γνωρίζατε πως ο Προϋπολογισμός του 2013 υπήρξε ένας προϋπολογισμός ύφεσης και εσείς πρώτοι δηλώσατε ότι θα υπήρχε άνοδος στην ανεργία».

«Με τον Προϋπολογισμό του 2014 αυξάνετε τους φόρους, ενώ εσείς συνομολογείτε ότι ο ελληνικός λαός κατέστη φτωχότερος. Και κατέστη φτωχότερος, διότι αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί», υποστήριξε ο κ. Καπερνάρος, επικαλούμενος μια σειρά από επιχειρήματα.

«Είναι δεδομένο, σύμφωνα με το αμείλικτο των αριθμών, ότι από 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ο φόρος εισοδήματος όλων των Ελλήνων το 2013, θα γίνει 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014. Δηλαδή, κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 11,5% μεγαλύτερος φόρος για ένα εισόδημα που μειώθηκε!

Πώς λέγεται αυτό αν δεν λέγεται φορολογικό «γδάρσιμο» των ήδη φτωχοποιημένων και κακοποιημένων Ελλήνων;», διερωτήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Αναφερόμενος στο χαράτσι των ακινήτων, υπενθύμισε την αρχικώς προσωρινή επιβολή του, το οποίο «το 2014 θα εκτιναχθεί στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ή 41,4% υψηλότερος ή περισσότερος ή μεγαλύτερος φόρος, διαλέξτε εσείς να το πείτε όπως θέλετε», είπε.

Με αναφορές σε επιχειρήσεις που πτώχευσαν το τελευταίο διάστημα, ή ψυχορραγούν οικονομικά, ο κ. Καπερνάρος έκανε λόγο για «ραγδαία συρρίκνωση των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ρώτησε τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την απώλεια 6 δισ. ευρώ από τις off shore, 2 δισ. από τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ενός δισ. ευρώ είναι από λαθραίες διακινήσεις προϊόντων, όπως τα τσιγάρα.

Επιχειρώντας να αποδείξει ότι το προσδοκώμενο δεν είναι απαραιτήτως και πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Καπερνάρος, επικαλέστηκε τα προσδοκώμενα έσοδα των 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, διευκρινίζοντας ότι από αυτά μόνο τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα.

«Συνεπώς, δεν έχετε, κύριε Υπουργέ, πλεόνασμα. Έχετε έλλειμμα 373 εκατομμύρια ευρώ μόνο από αυτό», κατέληξε.