Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «αυτός ο προϋπολογισμός δε θα αναθεωρηθεί από την τρόικα αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα μέσα στους επόμενους έξι μήνες και θα ανοίξει νέους δρόμους για το λαό».

Kαι πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει μόνο τον προϋπολογισμό. Θα αλλάξει την Ελλάδα», ενώ ταυτόχρονα κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές όλων των πτερυγών της Βουλής να ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς.

«Σήμερα δεν συζητάμε έναν ακόμα προϋπολογισμό και κάποια ποσοστά επιτυχία ή αποτυχίας. Σήμερα συζητάμε για το μέλλον της χώρας. Συζητάμε για ανθρώπους που ζουν στο σκοτάδι και πεθαίνουν και αυτό πρέπει να καθορίζει τη στάση του καθενός», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε πως «καταψηφίζουμε αυτό τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα αναθεωρηθεί σε λίγους μήνες από την δική μας κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τα περιστατικά «ανθρώπων που πεθαίνουν από μαγκάλια», όπως επισήμανε, λέγοντας πως «με πρόσχημα να μείνουμε στο ευρώ, άφησαν τους πολίτες και τη χώρα χωρίς ευρώ».

«Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να αναρωτηθούμε εάν βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση μίας τραγωδίας και μπροστά στην ανάγκη να λάβουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την μοίρα του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας είναι καταστροφικός και φαύλος, ενώ ο άλλος είναι ο δρόμος μια ριζικής αλλαγής αλλά και σύγκρουσης με την ταξική αδικία, την κοινωνική αναλγησία, ο δρόμος της σύγκρουσης με την προοπτική που ετοιμάζει η κ. Μέρκελ για τους λαούς της Ε.Ε».

«Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι είναι κατά ένα εκατομμύριο περισσότεροι από τον ενεργό πληθυσμό», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «από τα 3,6 εκατ. των εργαζόμενων, το 1,8 είναι μικρομεσαίοι και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικώνονται».

«Αυτό είναι το success story του Μνημονίου και πλέον η χώρα βρίσκεται στη πιο δεινή θέση των τελεταίων 60 ετών. Το μνημόνιο θα μείνει στην ιστορία ως το χειρότερο κείμενο», υποστήριξε και έκανε λόγο για τεράστιες πολιτικές ευθύνες που δεν ξορκίζονται με τις υποσχέσεις ότι όλα πάνε καλά και θα έχουμε ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως με την πολιτική της η κυβέρνηση κατέστρεψε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

«Μας λέτε ότι σώσατε την χώρα. Ποιον ακριβώς σώσατε κύριοι της κυβέρνησης», σημείωσε και αναρωτήθηκε: «Μήπως σώσατε όλους αυτούς που πεθαίνουν από αναθυμιάσεις γιατί δεν έχουν να ζεσταθούν;».

«Μένετε για να βοηθήσετε τη χώρα αλλά σε λίγο δεν θα υπάρχει χώρα για να σώσετε», τόνισε. «Ωστόσο, πλέον έχετε μείνει μόνοι με την κυρία Μέρκελ για να λέτε πως όλα αυτά είναι σωτηρία. Και όλοι αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ».

«Κόκκινη γραμμή» για τον ΣΥΡΙΖΑ οι πλειστηριασμοί

«Αντί η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το ιστορικό δίλημμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και τη συζήτηση που γίνετε για την Ελλάδα, ακολουθεί τυφλά την καταστροφική πεπατημένη. Το χειρότερο είναι πως όχι μόνο σιωπάτε αλλά παίζετε το κρυφτούλι με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Αυτό το παιχνίδι είναι επικίνδυνο ακόμα και για τα δικά σας στελέχη και για αυτό έχετε αρχίσει τις διαγραφές. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η τελευταία πράξη του δράματος που θα κάνει τη χώρα αποικία του χρέους». 

«Η αναπροσαρμογή που θα γίνει από τους πλειστηριασμούς θα οδηγήσει τις τράπεζες να πουλήσουν τα "κόκκινα δάνεια" σε ξένα funds, τα λεγόμενα κοράκια και τότε θα ξαναξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα αλλάξουν χέρια μόνο τα σπίτια αλλά ολόκληρη η ελληνική οικονομία. Για αυτό προειδοποιούμε πως οι πλειστηριασμοί είναι ο "δούρειος ίππος" για να αλλάξει χέρια η χώρα».

«Τότε θα συρρικνωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και για αυτό ζητάμε επιτακτικά να μην γίνουν οι πλειστηριασμοί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σταματήστε κάθε σκέψη για άρση των πλειστηριασμών», σημείωσε και ζήτησε να απαγορευτεί η πώληση των «κόκκινων δανείων» σε αρπακτικά κοράκια. «Για μας η προστασία του τραπεζικού συστήματος δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα, αλλά είναι κυρίως εθνικό. Και λυπάμαι που η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το κάλεσμά του στους κυβερνητικούς βουλευτές, λέγοντας: «Καλούμε με αίσθηση ευθύνης τους βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής να ψηφίσουν τη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς».

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και θα εξαλείψει τις κοινωνικές αδικίες. Συγκεκριμένα, ανέφερε τρεις βασικούς πυλώνες: Σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας για τους ανέργους και τα πολύ φτωχά κοινωνικά στρώματα και ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με τράπεζα ειδικού σκοπού για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και έμφαση στην υποστήριξη της «εθνικής βιομηχανίας».

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τις λίστες των φοροφυγάδων που δεν έχουν ελεγχθεί, καταλήγοντας πως «υπάρχει και άλλος τρόπος από αυτόν που έχετε επιλέξει για να προστατεύσετε τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε όλα αυτά τα χρόνια».

Από την πλευρά του, δεσμεύτηκε πως «η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ θα εγγράψει στον επόμενο προϋπολογισμό το χρέος του γερμανικού κατοχικού δανείου και πως το κόμμα του θα φέρει στο προσκήνιο και τα χρέη των δανειστών».

«Το μέλλον της χώρας θα πρέπει να είναι υπόθεση όλων των ζωντανών δυνάμεων. Αυτό αποτελεί τη συστράτευση και του λαού», τόνισε και υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει με εντιμότητα για την διαπραγμάτευση της Ελλάδας αλλά μαζί με τις χώρες του Νότου που υποφέρουν, τους ευρωπαίους εργαζόμενους που πλέον κατάλαβαν πως δεν φορολογούνται για να σώσουν τις χρεωμένες χώρες αλλά τις τράπεζες.

«Πρώτα θα καταργήσουμε το Μνημόνιο και μετά θα διαπραγματεύτουμε μία σημαντική μείωση του χρέους», επισήμανε και απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα, είπε πως «διάβασα τη συνέντευξή σας στη Liberation και χαίρομαι που προτείνατε και εσείς αυτή τη ρεαλιστική λύση».

«Θα νομοθετήσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα διασφαλίσουμε στέγη, τροφή και αγαθά πρώτης ανάγκης για όλους τους πολίτες», είπε και συμπλήρωσε πως «θα υπάρξει ρύθμιση για πρόσβαση των πολιτών σε φθηνότερο ρεύμα και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους», χαρακτηρίζοντάς τα ως άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης σωτηρίας.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως με τους πόρους που η κυβέρνηση δίνει στα συμφέροντα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.