«Η ελληνική οικονομία προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα και ήδη έχει διανυθεί το 80% της απόστασης για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Αυτό σημαίνει πως έχουμε κάνει σημαντικά βήματα χωρίς να είμαστε ακόμα στην κορυφή του βουνού», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2014, ζητώντας από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «εφιαλτικό το σενάριο του κ. Τσίπρα», ενώ ταυτόχρονα απάντησε εκ νέου στις επικρίσεις που δέχεται, λέγοντας πως «κάθε καλόπιστη κριτική είναι καλοδεχούμενη».

«Είναι η πρώτη χρονιά που ο αριθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι καλύτερος από τον αρχικό στόχο του έτους», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό πως έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα παρά τη μείωση στο έκτακτο τέλος ακινήτων και στον ΦΠΑ της εστίασης».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως στην Ελλάδα η φορολογική πλάστιγγα γέρνει σε βάρος όσων πληρώνουν περισσότερο από όσο τους αναλογεί έναντι όσων φοροαποφεύγουν. Με τις αλλαγές στη φορολογία διευρύνεται η φορολογική βάση, είπε, ενώ τόνισε ότι ο προϋπολογισμός εξαλείφει το πρωτογενές έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Η Ελλάδα, υποστήριξε, έχει εκπλήξει θετικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, διαπιστώνοντας ευνοϊκά σημάδια από το εξωτερικό. Όσον αφορά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει "μαϊμούδισμα", ο υπολογισμός γίνεται με τα διεθνή πρότυπα».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Κατανοώ και συμμερίζομαι την αντίφαση μεταξύ των αριθμών και της καθημερινότητας, αλλά πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και μετά αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή ζωή πολιτών και επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα έχει διευρυμένη φορολογική βάση για όλους τους πολίτες και που περιορίζει την επιβάρυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Και συμπλήρωσε: «Το νέο σύστημα θα γίνει λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο αποτελεσματικό για τον ειλικρινή φορολογούμενο», ενώ για το ΣΔΟΕ ανέφερε πως «τελευταία βγάζει "λαβράκια" και στη συνέχεια θα ασχολείται κυρίως με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής».

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ανέπτυξε τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης σύμφωνα με την οποία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται χωρίς το αφορολόγητο και θα θεσπιστεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, όπου θα καταχωρούνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών και έτσι θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις.

Ταυτόχρονα, θα σημειωθεί πλήρης ανάπτυξη του συστήματος εισροών - εκροών, θα γίνει ανασχεδιασμός της επισήμανσης των προϊόντων καπνού, θα κατατεθούν ποινικές διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τέλος, θα επιτευχθεί επιτάχυνση των ελέγχων για όσους φέρονται ότι έχουν «βγάλει» λεφτά.

Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας επανήλε στο θέμα της φορολόγησης στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας πως «την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι επωμίζονται τα περισσότερα φορολογική βάρη, άλλες κατηγορίες δεν φορολογούνται όπως πρέπει και αυτό συνιστά κοινωνική αδικία».

«Ξέρω πως οι πολίτες της χώρας έχουν πληγεί από την ύφεση και αυτό το ξέρουν και οι πιστωτές της χώρας», τόνισε και διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος». 

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, επίσης, πως «προσπαθήσαμε να χαλαρώσουμε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, να κάνουμε δικαιότερα τα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα και να μην κάνουμε μειώσεις στις συντάξεις».

Τέλος, αναφερόμενος στις συζητήσεις με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά. Η τελευταία διαπραγμάτευση αν και έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Δεν συναινούμε. Διαπραγματευόμαστε μέχρι να μπορέσουμε μόνοι μας να ξαναβγούμε στις αγορές».

Νέα απάντηση Στουρνάρα στους επικριτές του

Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας απάντησε εκ νέου στην κριτική που δέχεται από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

«Κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική είναι ευπρόσδεκτη και τη λαμβάνω υπόψη μου σοβαρά και προσπαθώ να διορθώσω τυχόν λάθη που έχουν γίνει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όμως απορρίπτω και δεν δέχομαι το είδος της κριτικής το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τη δημοσιονομική στενότητα της χώρας και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία».

«Κατανοώ επίσης και συμμερίζομαι την αντίφαση μεταξύ των θετικών αριθμών και την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και στη συνέχεια απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι αυτό να αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις διαμαρτυρίες βουλευτών σχετικά με τη φορολογική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πράγματι το εισόδημα των πολιτών έχει πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και αυτό η κυβέρνηση το έχει επισημάνει και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας όσο και σε ανώτερο επίπεδο. Όμως η δημοσιονομική προσαρμογή που επιδίωξε η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βασιστεί στο σκέλος των δαπανών και μόνο». 

Και κατέληξε, λέγοντας: «Δεν είμαι εδώ για επικοινωνιακή διαχείριση μιας πράγματι δύσκολης κατάστασης ή να είμαι αρεστός. Δεν είμαι καλός στην επικοινωνιακή διάσταση. Βρίσκομαι εδώ για να είμαι χρήσιμος σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο και για να τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν ο πρωθυπουργός και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί όταν με επέλεξαν για τη θέση αυτή».

«Εφιαλτικό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ»

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «όλα αυτά έγιναν με τις θυσίες του λαού αλλά αυτό δεν συγκινεί αυτούς που κινδυνολογούν». 

Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το δήθεν σχέδιο διάσωσης της χώρας, είναι ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, ένα σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας, αυτό που ξεδίπλωσε απόψε ο κ. Τσίπρας».

«Πραγματικά ήταν νομίζω απόψε μια μεγάλη αποκάλυψη ο κ. Τσίπρας. Έγινε μάντης κακών ο κ. Τσίπρας με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, αν ποτέ αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί», υποστήριξε, επισημαίνοντας και τη σταδιακή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από διεθνείς οίκους.