Ως Προϋπολογισμό «ελπίδας και αισιοδοξίας» και «επανεκκίνησης της οικονομιας» χαρακτήρισε αυτόν του 2014 χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφεροντας ότι το 2017 θα αυξηθει ο κατώτατος μισθός, ενώ προσκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαλογο για το Ασφαλιστικό.

«Διαψεύστηκαν όλοι. Κρατήθηκε το Ασφαλιστικό σύστημα, ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2016 διατηρείται και από το 2017 θα ανέβει. Με το κλείσιμο του 2013 και πιο νωρίς καταβάλλονται οι συντάξεις και για πρώτη φορά δίχως να απορροφώνται προκαταβολές από το 2014», είπε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός τόνισε ότι το 2014 θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προσθέτοντας ότι η Εργάνη στο τέλος Δεκεμβρίου θα κλείσει με θετικό ισοζύγιο.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι επανεξετάζεται το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής, ενώ έκανε αναφορά στο πρόγραμμα που πρότεινε  ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο και για επαναφορά των συντάξεων στο αρχικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ανησυχία του και διερωτήθηκε από που θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται.

Παράλληλα, προσκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο για το Ασφαλιστικό την εισοδηματική πολιτική, εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο κ. Βρούτσης είπε επίσης ότι έχει αναλάβει, μετά τον υπουργό Οικονομικών, το πιο βαρύ φορτίο, για να συμπληρώσει ότι με τον Γιάννη Στουρνάρα έχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και τον εμπιστεύεται απόλυτα.
Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο του υπουργείο του για την άμβλυνση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, ενημέρωσε ότι μέχρι και σήμερα προκύπτουν στοιχεία που εδράζονται στις παθογένειες του συστήματος. Όπως είπε, αποκαλύφθηκε ότι συνταξιούχοι δεν είχαν δηλώσει εισοδήματα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ από τους ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ αποδείχθηκε πως μεγάλος αριθμός νεκρών λάμβανε προνοιακά επιδόματα.