Την δέσμευσή του πως το πρωτογενές πλεονασμα θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και θα εξαλείψει τις κοινωνικές αδικίες επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «θα προστατευτούν από τους πλειστηριασμούς οι κατοικίες των αδύναμων, των ανέργων και των μεσαίων στρωμάτων».

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τις μεγάλες ανατροπές που έγιναν με τον προϋπολογισμό του 2013 και την επανάσταση που, όπως είπε, θα φέρει αυτός του 2014, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που είπε απόψε ο κ. Τσίπρας».

«Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία. Όχι με δανεικά».

Ο κ. Σαμαράς διαπίστωσε πως τη χρονιά που πέρασε, συντελέστηκαν τέσσερις μεγάλες ανατροπές- «πραγματικές επαναστάσεις» για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Πρόκειται για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, την εξάλειψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, την πραγματοποίηση και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού του 2013 σε τέσσερις από τους πέντε κύριους τομείς και τέλος τη στροφή στην ανάκαμψη.

«Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτές τις επαναστάσεις. Αντίθετα όμως με άλλες ψευδεπίγραφες επαναστάσεις, οι δικές μας πιάνουν τόπο και βάζουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και αυτό είναι επιτυχία. Και ενώ καταρρέαμε από πλευράς ανταγωνιστικότητας, τώρα βελτιωνόμαστε σε όλους τους δείκτες και αυτό είναι μια πραγματικότητα που μόνο οι λαϊκιστές δεν βλέπουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ανακούφιση των πολιτών από το πρωτογενές πλεόνασμα»

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε, επίσης, πως «το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, με το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό είναι αληθινή επανάσταση γιατί δεν το περίμενε κανένας και έγινε με πραγματικά στοιχεία». «Πλέον προσπαθούμε μόνο να σώσουμε τη χώρα μας και όχι να αναζητούμε πως θα έπρεπε να το έχουμε κάνει στο παρελθόν», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιστρέψει στην κοινωνία και αυτό θα είναι η πρώτη σημαντική ανακούφιση σε συμπολίτες μας που αδικήθηκαν και υποφέρουν».

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως το επόμενο έτος αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ένστολοι με περίπου 300 εκατομμυρία συνολικά, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιο θα είναι ακριβώς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, παραπέμποντας στον Απρίλιο του 2014 όταν θα είναι διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία.

«Έγιναν πολλά που ορισμένοι τα θεωρήσουν αδύνατα», είπε και συμπλήρωσε: «Κάνουμε την Ελλάδα φυσιολογικό κράτος και ενισχύουμε την οικονομία με επενδύσεις». 

«Με το πρωτογενές πλεόνασμα θα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες», σημείωσε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «θα αλλάξει η θέση της χώρας μέσα στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, επίσης, πως «η κοινωνία έχει κουραστεί πολύ και δεν βιώνει ακόμα την αλλαγή», αλλά ξεκαθάρισε πως «σύντομα η Ελλάδα θα μπει σε πορεία ανάπτυξης και θα αποκτήσει φτερά».

«Σε κομβικό σημείο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Θα προστατευτούν οι αδύναμοι»

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «είμαστε στο πιο δύσκολο και τον πιο σημαντικό κόμβο που πρέπει να περάσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε περάσει χειρότερα», ζητώντας από τους βουλευτές να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό που θα βάλει τη χώρα σε μια νέα τροχιά.

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε πως «οι κατοικίες των αδύναμων, των ανέργων και των μεσαίων στρωμάτων θα προστατευτούν σε κάθε περίπτωση».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «έγκλημα» το να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως υπάρχει ενδεχόμενο για κούρεμα των καταθέσεων. «Διασφαλίσαμε τις καταθέσεις και σύντομα θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στις τράπεζες», είπε και σημείωσε πως «οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν αυτό τον φόβο για το τραπεζικό σύστημα».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην Παιδεία, λέγοντας πως «υπάρχουν πολλοί συνεπώνυμοι στη Παιδεία, αλλά αυτά δεν τα βγάζουμε στη φόρα γιατί δεν μπαίνουμε στο κλίμα της αντεκδίκησης, ούτε θέλουμε να δυναμιτίσουμε την ατμόσφαιρα».

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ - «Υπηρετείτε τις εμμονές σας»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «βασίζεται σε ψεύτικα στοιχεία για όσα λέει» και αναρωτήθηκε «εάν αυτά που λέει τα πιστεύει ο ίδιος γιατί στην ουσία πρόκειται για πολιτικές παραισθήσεις».

«Όπως κάθε επανάσταση, έτσι και αυτή», είπε ο κ. Σαμαράς «γίνεται με σημαντικές θυσίες από τον ελληνικό λαό».

«Η αντιπολίτευση δεν γνωρίζει τις λέξεις ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα», είπε και σημείωσε πως «μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζε πόσα έχουμε πετύχει για τη χώρα αλλά πριν λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε τελικά πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η έξοδος της χώρας από τη δραχμή». «Βέβαια δεν παραδέχθηκε πως αυτό το πέτυχε η κυβέρνησή μας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λαϊκιστές» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε πως «η Αξιωματική Αντιπολίτευση ονειρεύεται να επιστρέψει η χώρα στην εποχή που έπαιρνε δανεικά για να συντηρηθεί».

«Είστε ιδεολοψίες και υπηρετείτε τις εμμονές σας», είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως «προκαλεί πολιτική υστερία στην Κουμουνδούρου η επιτυχία της χώρας».

«Η κοινωνία δεν σας ακούει πια αφού την θέλετε να βρίσκεται μόνο σε απόγνωση», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε σχέδιο αυτοί που άλλα λένε μέσα στην Ελλάδα, άλλα έξω από την Ελλάδα, όπως στο Τέξας».

«Σε ένα πράγμα συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα. Υπάρχει η Ελλάδα του χθες και του αύριο. Εκείνος έχει μείνει στην Ελλάδα του χθες, εμείς πετυχαίνουμε την Ελλάδα του αύριο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από όλους τους βουλευτές να υπερψηφίζουν τον Προϋπολογισμό και να δώσουν με τον τρόπο αυτό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στον λαό.

«Σας καλώ όλους να κάνουμε μια νέα αρχή, να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό του 2014 που βάζει τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης.

Nα δείξουμε ότι αφήνουμε πίσω εκείνα που μας κράτησαν πίσω, να εδραιώσουμε την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού, να αφήσουμε μια για πάντα πισω την ηττοπαθεια, το λαϊκισμό, την γκρίνια και τις εμμονές» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.