current views are: 1

7 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση23:10

Με 153 «ναι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2014

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014, με τη θετική ψήφο 153 βουλευτών.

Δημοσίευση 23:10’
αρθρο-newpost

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014, με τη θετική ψήφο 153 βουλευτών.

Υπερηφίστηκε από τη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014, με τη θετική ψήφο 153 βουλευτών.

Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 296 βουλευτές, εκ των οποίων 153 ψήφισαν «ναι», 142 βουλευτές «όχι» και ένας «παρών».

Κατά του νέου Προϋπολογισμού τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πλην του Γιώργου Κασαπίδη που δήλωσε «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε διεργασίες του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ. Με επιστολή του, ο βουλευτής γνωστοποίησε ότι, εάν ήταν παρών, θα ψήφιζε υπέρ της έγκρισης του Προϋπολογισμού.

Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών, σε μία κατά τα άλλα υποτονική συζήτηση.

«Για πρώτη φορά η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες της» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας πως «αυτό είναι το πρώτο βήμα για να φύγουμε από το Μνημόνιο και να σταθούμε στα πόδια μας».

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «δεν παράγει πολιτική αλλά φανατισμό», προσθέτοντας πως «η Αξιωματική Αντιπολίτευση ονειρεύεται να επιστρέψει η χώρα στην εποχή που έπαιρνε δανεικά για να συντηρηθεί».

«Η ελληνική οικονομία προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα και ήδη έχει διανυθεί το 80% της απόστασης για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Αυτό σημαίνει πως έχουμε κάνει σημαντικά βήματα χωρίς να είμαστε ακόμα στην κορυφή του βουνού», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «όσο ξεδιπλώνει το σχέδιο του ο κ. Τσίπρας, αυτό αποδεικνύεται ένα εφιαλτικό σενάριο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και «την πολιτική καταστροφής που ακολουθεί» όπως είπε ο ίδιος και δεσμεύτηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει μόνο τον Προϋπολογισμό. Θα αλλάξει τη χώρα».

«Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να αναρωτηθούμε εάν βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση μια τραγωδίας και μπροστά στην ανάγκη να λάβουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την μοίρα του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. «Για να διώξει ο κ. Τσίπρας την τρόικα πρέπει να την βρει εδώ και για να ακυρώσει το μνημόνιο πρέπει να ισχύει» τόνισε, κάνοντας λόγο για «προϋπολογισμό τελικής εξόδου από κρίση και Μνημόνιο».

«Δεν εκφράζουν την Ελλάδα του αύριο, αλλά του προχθές. Εκφράζουν την επιστροφή στο παρελθόν» σημείωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «συνειδητή και συστηματική προσπάθεια με στρατηγική έντασης και καταστροφής».

«Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι μία νέα πράξη στην τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κάνοντας λόγο για «όχι μόνο αυτοαναιρείται άλλα καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό και υποθηκεύει δυσβάσταχτα βάρη για την επόμενη γενιά».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως «η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2014», λέγοντας πως  δεν προβλέπει καμία ανάπτυξη και καμία νέα θέση εργασίας. 

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρξει αισιοδοξία αλλά είναι παγίδα από την κυβέρνηση να καλλιεργεί ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας και να διαχειρίζεται επικοινωνιακά όλα τα ζητήματα», σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπουν τον λαό κομπάρσο στην κάλπη», τόνισε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον φθαρμένο και τον ενάρετο καπιταλισμό, υπογράμμισε και σημείωσε ότι «ο καπιταλισμός είναι ένας». Η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε ακόμη ότι η αστική τάξη δεν ανησυχεί πια από το ενδεχόμενο αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από ένα χρόνο υπήρχε «ένας πανικός».


σχετικα αρθρα