Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Την ώρα που ψηφιζόταν ο Προϋπολογισμός του 2014 χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση, αρνητικά μαντάτα ήρθαν από τις Βρυξέλλες μέσω Twitter, σχετικά με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, διαμορφώνοντας ένα «θολό» τοπίο για τη δόση του ενός δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ γνωστοποίησε μέσω της ιστοσελίδας δικτύωσης ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα προσγειωθούν στην ελληνική πρωτεύουσα από τη νέα χρονιά, με τεχνικά κλιμάκια να έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ουσιαστικά η αναβολή της άφιξης της τρόικας δικαίωσε τα λεγόμενα του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος είχε δηλώσει κυνικά ότι «πρώτα θα πάμε για σκι και μετά θα τα βρούμε με την Ελλάδα».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποδέχθηκε με αιφνιδιασμό και ψυχραιμία την είδηση αυτή, με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά ότι η εκταμίευση της δόσης, μπορεί να γίνει κανονικά, είτε με Euroworking Group (που δεν εχει οριστεί ακόμα) μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup είτε με τηλεδιάσκεψη, καθώς αφορά τα προαπαιτούμενα που έχουν ικανοποιηθεί.

Για το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απάντηση από την τρόικα, ενώ εκκρεμούν και αυτά των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.

Κυβερνητική πηγή, σε ερώτηση για το εάν η αναβολή αποτελεί ένδειξη δυσφορίας των δανειστών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προχωράμε κανονικά όλα θα γίνουν εγκαίρως». 

Παρά τις διαβεβαιώσεις πάντως, τα δεδομένα μόνο ξεκάθαρα δεν είναι, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχθεί τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να χαράξουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης με τα νέα δεδομένα.

Η τρόικα, απ' ότι φαίνεται, για ακόμα μία φορά ασκεί πίεση προς την ελληνική πλευρά καθυστερώντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Aποτελεί προφανώς μία έμμεση απάντηση στο πώς βλέπει τη διάθεση μονομερούς πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για το ζήτημα των πλειστηριασμών, με κατάθεση νόμου πριν από το τέλος του έτους....