current views are: 1

8 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση06:56

Χωρίς εκπλήξεις πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014

Χωρίς εκπλήξεις και μετά από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014.

Δημοσίευση 06:56’
αρθρο-newpost

Χωρίς εκπλήξεις και μετά από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014.

Χωρίς εκπλήξεις και μετά από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014.

Πιο αναλυτικά υπέρ της έγκρισης  ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 142 βουλευτές, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης ψήφισε «παρών». Από την ψηφοφορία απουσίασε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε διεργασίες του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε πως θα ψήφισε «ναι» εάν ήταν παρών στη ψηφοφορία.

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια, αυτός ήταν ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας. Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από τη Βουλή.

Αν και η πολυήμερη συζήτηση  στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτηρίστηκε από υποτονικές τοποθετήσεις βουλευτών και απουσίες που οδήγησαν ακόμη και σε… αναγκαστικό διάλειμμα μέχρι να βρεθεί ομιλητής, η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώθηκε μετάξύ της κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Την έντονη αντίδραση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε αρχικά η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τους πλειστηριασμούς, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως «εάν σημειωθεί άρση των πλειστηριασμών, θα ξυπνήσει ξανά ο “εφιάλτης” της Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «έγκλημα» τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τις καταθέσεις και σύντομα θα αποκατασταθεί και η ρευστότητα στις τράπεζες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος αφού έκανε λόγο για «εγκληματική φράση» του κ. Τσίπρα περί «κουρέματος» των καταθέσεων, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οτι επιχειρεί και πάλι να σπείρει τον πανικό και να επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Από την πλευρά του, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως «περιέγραψε ένα εφιαλτικό σχέδιο που αν εφαρμοστεί, θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα», ενώ ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε πως ο Προϋπολογισμός του 2014 δεν θα φέρει νέα οριζόντια μέτρα αλλά δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, τη δέσμευσή του πως μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα δοθεί σε ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους επανέλαβε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «επανάσταση» τόσο το πλεόνασμα όσο και τον Προϋπολογισμό. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως οι πλειστηριασμοί, τα ακίνητα και η Παιδεία.

Πιο συγκεκριμένα, για τα ακίνητα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συνολική φορολόγηση δεν θα είναι μεγαλύτερη από τη φετινή», ενώ για τους πλειστηριασμούς υποστήριξε ότι «σύντομα θα αποδειχθεί και αυτό το ψέμα», καθώς οι κατοικίες των αδυνάμων και των μεσαίων «ασφαλώς θα προστατευθούν».

Τέλος, για την κατάσταση στην Παιδεία ο κ. Σαμαράς σχολίασε πως «είναι απίστευτο ότι κάποιοι δεν θέλουν να πάει η Ελλάδα καλύτερα. Ασχολούμαστε μήνες αν θα μπουν σε διαθεσιμότητα κάποιοι εκατοντάδες υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους είναι συνεπώνυμοι».

Στις κόντρες της συζήτησης περιλαμβάνεται και αυτή του Νίκου Δένδια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης υποστήριξε πως «έπειτα από όλα όσα έχουν γίνει στη χώρα και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε τους τελευταίους μήνες και με τα θέματα της Χρυσής Αυγής, θα έπρεπε ο κ. Δένδιας να έρθει από αυτό το βήμα και με πολύ σοβαρότητα να μιλήσει και για τη δική του θητεία».

«Το τελευταίο που περιμένω είναι να κατηγορηθεί η Νέα Δημοκρατία για χαλαρή στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή», απάντησε, από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν ισχυρισμούς ότι οι 32 φάκελοι που αφορούσαν στη Χρυσή Αυγή βρίσκονταν στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης και τα απέστειλα με αναφορά μου στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι παντελώς ανακριβές. Οι 32 φάκελοι βρίσκονταν, ο καθένας ξεχωριστά, σε διάφορες Εισαγγελείες της χώρας».

Από τις ομιλίες των υπουργών, τέλος, η είδηση που προέκυψε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος προανήγγειλε πως από το 2017 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

«Διαψεύστηκαν όλοι. Κρατήθηκε το Ασφαλιστικό σύστημα, ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2016 διατηρείται και από το 2017 θα ανέβει. Με το κλείσιμο του 2013 και πιο νωρίς καταβάλλονται οι συντάξεις και για πρώτη φορά δίχως να απορροφώνται προκαταβολές από το 2014», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Σε παραπολιτικό επίπεδο, από τα έδρανα της Βουλής ξεχώρισε το επεισόδιο μεταξύ του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου, με τους δύο πολιτικούς να έχουν μία έντονη στιχομυθία, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου.


σχετικα αρθρα