Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης έστρεψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι το κόμμα σε περίπτωση που έρθει στην κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό προς όφελος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των αγροτών.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε «πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας» προκειμένου να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας μέσα από έναν ευρύ διάλογο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαίου, για να υπογραμμίσει ότι στην κυβέρνηση «μέσα στο πανικό τους για την επερχόμενη συντριπτική τους ήττα, μαγειρεύουν διάφορα εκλογικά συστήματα και εκλογικά σενάρια, με στόχο τη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ευρωεκλογές, ούτως ώστε να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για πολύ φτηνό τέχνασμα, το οποίο μόνο τον φόβο τους μπροστά στην εκλογική ήττα αποδεικνύει, διότι γνωρίζουν ότι οι ευρωεκλογές που θα προηγηθούν του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών θα είναι ένα ηχηρό χαστούκι στις δυνάμεις του μνημονίου».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη συμπαράταξης ευρύτερων δυνάμεων «που θα φέρει τη μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές» και πρόσθεσε: «ανοίγουμε στον λαό και στην κοινωνία τη συζήτηση για το πρόγραμμα διακυβέρνησης της μεταμνημονιακής Ελλάδας».

«Δεν θα εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός»

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το κλείσιμο από τον πρωθυπουργό, της συνεδρίασης της Βουλής για τον προϋπολογισμό, εκτίμησε ότι αποκαλύφθηκε η γύμνια των επιχειρημάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αμηχανία και η αγωνία μπροστά στα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Αποκάλυψε, πρόσθεσε, τη συντριπτική υπεροχή σε επιχειρήματα, πρόγραμμα και επεξεργασίες για την έξοδο από τη κρίση, του ΣΥΡΙΖΑ έναντι τα μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χτες ούτως ή άλλως δε προβλέπεται να εκτελεσθεί ως έχει, αλλά να αναθεωρηθεί με νέα μέτρα όταν θα συμφωνήσουν με την τρόικα πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Αλλά, συμπλήρωσε, θα τον αναθεωρήσουμε εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των αγροτών.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, είπε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, απαιτούν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, συμπεριφέρονται ως πληρεξούσιος των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων - των αρπακτικών «distress funds», απαιτούν ομαδικές απολύσεις σε μια χώρα που η ανεργία ήδη καλπάζει στο 30%.

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό για επιμονή σε «ένα ακόμη μεγάλο διαρκές και επαναλαμβανόμενο ψέμα για τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία, ότι δήθεν το αδελφό μας κόμμα εκεί, το κόμμα της αριστεράς δεν θέλει το κούρεμα του χρέους και αρνείται τη συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση από αυτήν».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «το σύστημα προσπαθεί να μείνει ζωντανό, με τη μόνη συνταγή που ξέρει. «Σκληρή λιτότητα για τους πολίτες, σκληρή καταστολή και ποινικοποίηση των αντιστάσεων, σκάνδαλα και δωράκια στο κατεστημένο».

Επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, και τόνισε ότι «ο μαέστρος τη κινδυνολογίας, της καταστροφολογίας και του φόβου μας κάνει και μαθήματα υπευθυνότητας.» Υποστήριξε ότι η ενδοτικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά τους έχει αποθρασύνει τους δανειστές, που εκβιάζουν πλέον, ανοιχτά και ευθέως τους δανειολήπτες. 

Παρέπεμψε μάλιστα στην προεκλογική καμπάνια του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όταν «το μόνο προεκλογικό επιχείρημα του κου Σαμαρά ήταν ο φόβος της χρεοκοπίας».

«Διακινούσε παντού τη μαύρη προπαγάνδα, ως δίλημμα: ΝΔ ή χρεοκοπία και ΝΔ ή δραχμή. Ήταν αυτή η τρομοκρατία που εξώθησε απλούς πολίτες να βάζουν τα λεφτά τους σε σεντούκια και την ολιγαρχία σε μια πρωτοφανή πτήση κεφαλαίων στο εξωτερικό. Με αυτήν τη χωρίς όρια ανευθυνότητα του μακιαβελικού: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ο κ. Σαμαράς αποσταθεροποίησε, ακόμη πιο πολύ, αυτό που υποτίθεται ότι κόπτονταν να περισώσει», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Στόχος η δημιουργία κινήματος κατά της λιτότητας»

Με αφορμή τη συζήτηση και την έγκριση της κοινής δήλωσης που θα κάνουν τα 39 κόμματα που συμμετέχουν το Κόμμα Ευρωπαικής Αριστεράς στο συνέδριό τους στη Μαδρίτη, από 13-15 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει το κατ' εξοχήν πεδίο ταξικών συγκρούσεων.

Δικός μας στόχος, είπε, είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κινήματος κατά της λιτότητας. Ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα παλέψει για μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη της ειρήνης, της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικολογίας, της ισότητας ανάμεσα στα φύλα, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, τόνισε ο κ. Τσίπρας, το διακύβευμα δεν είναι μόνο η αλλαγή των συσχετισμών αλλά η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και ανατροπή. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Όχι μόνο στον Νότο της Ευρώπης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη και για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η αριστερά.