Γράφει ο Γιάννης Κοκκκινίδης

Στο  μέγαρο Μαξίμου συνόδευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος  τον Αμερικανό αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συνομιλία στο γραφεία του με τον στρατηγό Ντέμπσεϊ  σε φιλικό κλίμα.

Βέβαια η συνάντηση αυτή  έγινε στο περιθώριο προηγούμενων επαφών  του Δημήτρη Αβραμόπουλου  στην Ουάσιγκτον και των συζητήσεων που είχε  για τα εθνικά μας συμφέροντα  αλλά και των υποχρεώσεων της Ελλάδος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αν και δεν υπήρξαν διαρροές για την ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού στην Ουάσιγκτον τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Δ. Αβραμόπουλου έγιναν γνωστά εκ των υστέρων στο Ελληνικό Πεντάγωνο. Μεταξύ αυτών είναι τα δέκα μεταγωγικά ελικόπτερα Σικούκ (που θα μας παραχωρήσουν από τα αποθέματά τους και το μόνο που θα πληρώσουμε είναι την εργοστασιακή τους συντήρηση), οι εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων MLRS και άλλα.

Κατέστησε  γνωστή και την ανάγκη της χώρας μας στην Ουάσιγκτον και για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ο Δ. Αβραμόπουλος. Επίσης από ότι εκτιμούμε έχει «κοινωνήσει» στις ΗΠΑ και την «παραβατική» συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε για την οικοδόμηση φιλίας με τη γείτονα χώρα.

Η επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον. 

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε επισκεφθεί το Πεντάγωνο και στην προηγούμενη θητεία του. 

.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος, συνόδευσε τον Μάρτιν Ντέμπσεϊ στο μέγαρο Μαξίμου όπου υπήρξε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Να θυμίσουμε ότι  ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ήρθε στη χώρα μας έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Χτες οι δύο αρχηγοί βρέθηκαν στη Σούδα και επισκέφτηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης  Ναυτικής Αποτροπής και ενημερώθηκαν για την αποστολή και τις δυνατότητες του.

Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ έμεινε ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε και είδε εκεί. Δεν δίστασε μάλιστα να εκφράσει την ευαρέσκεια του στον Έλληνα ομόλογό του στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Βέβαια ένας ακόμα λόγος που βρέθηκε στην Κρήτη ο ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος ήταν ότι ήθελε να επισκεφθεί και την βάση των ΗΠΑ στη Σούδα.