Την Τρίτη πρόκειται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στον απόηχο του νέου αλαλούμ που προέκυψε από τις χθεσινές ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν και την σημερινή διάψευση από την Κομισιόν. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται το e-mail που έστειλε το ΔΝΤ προς τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για να ανάψει «φωτιές» στο οικονομικό επιτελείο.

Η τρόικα για ακόμη μία φορά έπαιξε με τα νεύρα της κυβέρνησης. Και ενώ χτες το βράδυ την ώρα της ψήφισης του προϋπολογισμού ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανακοίνωνε την αναβολή της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναίρεσε τον... ίδιο τον Σάιμον Ο' Κόνορ.

Εντέλει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι τελικώς οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να διαβουλευτούν με τις ελληνικές αρχές, την Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση στο Eurogroup.

Βεβαίως ο αξιωματούχος της Κομισιόν έσπευσε να διευκρινίσει πως το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι τα τέλη του έτους δεν είναι στην παρούσα φάση πιθανό, διαψεύδοντας κατ΄ουσίαν το οικονομικό επιτελείο που επεσήμανε πως οι δύο πλευρές είναι κοντά στο να δώσουν τα χέρια.

Το mail του ΔΝΤ που βάζει φωτιά

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και το mail που απέστειλε πριν λίγες ημέρες το ΔΝΤ προς τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ), και στο οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά και... ορθάνοιχτα, ενώ όπως επισημαίνεται ανοίγουν διαρκώς καινούργια.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημερίδα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία.

«Ως εκ τούτου», γράφει η «Καθημερινή», «τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης».

Εν ολίγοις, μόνο για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε εγκριθεί επί της αρχής τον Ιούλιο, υπάρχει ελπίδα ευτυχούς κατάληξης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ακόμη κι αν ΕΕ και ΕΚΤ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα ακόμη βήμα πίσω, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο πρέπει να συμφωνήσει.

Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η Καθημερινή «καρφώνει» το ΔΝΤ λέγοντας πως  «κάνει τον καλό και η Λαγκάρντ βγαίνει κάθε τόσο να λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά σε κάθε αξιολόγηση προβάλλει τα πλέον μαξιμαλιστικά τεχνικά αιτήματα. Τα περί σαρωτικών και οριζόντιων απελευθερώσεων πλειστηριασμών και απολύσεων από το Ταμείο έρχονται».