Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Τα διπλωματικά ανοίγματα των ΗΠΑ προς το Ιράν, τα οποία κατέληξαν και στην ιστορικής σημασίας συμφωνία της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και οι χειρισμοί στο ζήτημα του συριακού εμφυλίου έχουν φέρει τους παραδοσιακούς συμμάχους της υπερδύναμης στον Περσικό Κόλπο στα... κάγκελα.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, η οποία βλέπει το Ιράν ως μεγάλη απειλή για τα συμφέροντα της στην περιοχή, πόσο μάλλον δε σε περίπτωση που αρθούν ορισμένες από τις κυρώσεις των Δυτικών οι οποίες έχουν γονατίσει κυριολεκτικά την οικονομία της χώρας.

Την ίδια ώρα οι ηγέτες των κρατών του Κόλπου, ανησυχούν ότι η στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες για τα καθεστώτα τους.

Και αυτούς τους ακριβώς τους προβληματισμούς έσπευσε να καθησυχάσει χθες ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος για την ακρίβεια εξήγγειλε την... περαιτέρω στρατιωτικοποίηση  της περιοχής, σε μία προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι στους παρεξηγημένους εταίρους.

Νέα εξοπλιστικά προγράμματα προς τις χώρες, έρχονται να προστεθούν στο σχέδιο πώλησης όπλων ύψους 10,8 δισ. δολαρίων προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο στα μέσα Οκτωβρίου, τη στιγμή που οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην περιοχή δεν πρόκειται να... κουνηθούν ούτε εκατοστό από τη θέση τους.

Διαβεβαιώσεις και «δωράκια»

«Δεν έχων αυταπάτες ούτε για τις καθημερινές απειλές που αντιμετωπίζει η περιοχή, ούτε για τις αντιδράσεις που υπάρχουν, οι οποίες ξέσπασαν από τα διπλωματικά ανοίγματα των ΗΠΑ για μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η σύγκρουση στη Συρία», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απευθυνόμενος προς τους ηγέτες των χωρών του Περσικού Κόλπου στο φόρουμ για την ασφάλεια που  διοργανώνεται στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.

Έσπευσε όμως να ανακοινώσει ότι η συμφωνία με το Ιράν, δεν θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, ούτε και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις. «Οι εγγυήσεις για την ασφάλεια θα πρέπει να υποστηρίζονται από μια ποικιλία αεροσκαφών, πλοίων, αρμάτων μάχης, πυροβολικού και περισσότερων από 35.000 στρατιωτών», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι τα πολεμικά πλοία και το αεροπλανοφόρο που περιπολούν στον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Ορμούζ -τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή στα τέλη του 2011 όταν και η ένταση με το Ιράν βρισκόταν στο απόγειό της- δεν πρόκειται να αποχωρήσουν σύντομα από την περιοχή.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πολεμικά αεροσκάφη F- 22 που έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο. «Μπορούμε να απαντήσουμε ταχύτατα σε κάθε ενδεχόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «αν προσθέσουμε τα μοναδικά πολεμοφόδιά μας, κανένας στόχος δεν είναι εκτός του βεληνεκούς μας», αναφερόμενος στα «bunker buster», τις βόμβες διάτρησης ισχυρά προστατευόμενων στόχων θαμμένων βαθιά στη γη.

Πέρα από τις λεκτικές διαβεβαιώσεις, ο Χέιγκελ δεν ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή με... άδεια χέρια, αφού ανέπτυξε σχέδιο πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού όπως ραντάρ και συστήματα προειδοποίησης για ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις.

Μάλιστα, πρότεινε η αγορά των αμυντικών συστημάτων να γίνει συνολικά από τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, ΗΑΕ και Ομάν) και όχι μεμονωμένα, σε μία προσπάθεια να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και επικοινωνία μεταξύ των συμμαχικών κρατών της περιοχής.

Εξοπλισμοί τελευταίας τεχνολογίας για τους «κακομαθημένους» συμμάχους

Οι εξαγγελίες Χέιγκελ έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης από το Πεντάγωνο ενός εξοπλιστικού προγράμματος - μαμούθ ύψους 10,8 δισ. δολαρίων στα μέσα Οκτωβρίου, το οποίο αφορά τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ειδικότερα, οι δύο χώρες αναμένεται να λάβουν οπλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, όπως βόμβες μεγάλης  διατρητικής ικανότητας και πυραύλους κρουζ τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν στα αεροσκάφη F-15 και F-16 που διαθέτουν.

Οι τελευταίες εξελίξεις θυμίζουν περισσότερο μία «κούρσα» εξοπλισμών, αφού οι δυσαρεστημένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ λαμβάνουν οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας τη στιγμή που το Ιράν προσπαθεί να ελιχθεί ώστε η εξουθενωμένη από τις κυρώσεις οικονομία του να πάρει μία βαθιά ανάσα. Οι χώρες του Κόλπου, που φαντάζουν περισσότερο ως... κακομαθημένα παιδιά, τα οποία γκρινιάζουν όταν δεν περνάει το δικό τους, κρατούν σε υψηλά επίπεδα την ένταση στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα; Οι ΗΠΑ ακροβατούν ανάμεσα στην προσέγγιση με το Ιράν – η οποία προχωρά με δειλά βήματα- και τη διατήρηση των σχέσεων με τους συμμάχους τους στον Περσικό σε θετικό επίπεδο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αμερικανική εμπλοκή στη συγκεκριμένη περιοχή θα συνεχιστεί ,αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν οι αρματωμένες μέχρι τα δόντια χώρες του Κόλπου θα χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους για να «πιέσουν» τις εξελίξεις προς όφελός τους, τη στιγμή που οι εστίες έντασης παραμένουν και πολλαπλασιάζονται.