Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί» λένε στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», της τάσης της οποίας ηγείται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Και τούτο γιατί κάθε φορά που συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι «θα κατατεθεί κείμενο συμβολής στον προβληματισμό του κόμματος, χωρίς αυτό να κατατεθεί αντιθετικά στο κείμενο της πλειοψηφίας».

Όπως κοινώς λέγεται «σε δουλειά να βρισκόμαστε», αφού όπως επισημαίνουν στελέχη της τάσης «ούτε πρωτοτυπούμε, ούτε καταθέτουμε νέες προτάσεις, απλώς επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια...».

Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας», διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο Παν. Λαφαζάνης «διαχειρίζεται» τις όποιες διαφορετικές απόψεις, επιμένοντας σε κατ ιδίαν συζητήσεις ότι «μερικές φορές, χωρίς να επιδιώκεται η κατα μέτωπο επίθεση στην πλειοψηφία του κόμματος, εν τούτοις η τακτική είναι μάλλον λαθεμένη».

Επι της ουσίας, χωρίς να αφίστανται της διαφορετικής προσέγγισης κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα, εκτιμούν ότι «το να υπερτονίζεις τη διαφωνία για τη διαφωνία, όταν μάλιστα έχεις ηττηθεί ως άποψη στο συνέδριο δεν είναι και ότι καλύτερο».

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουμε τις ενστάσεις, οδηγούμεθα σε δύο συμπεράσματα:

Πρώτον, προβεβλημένα στελέχη της τάσης αποτελούν συνομιλητές του Α. Τσίπρα και κάποια εξ αυτών παραβρίσκονται ουκ ολίγες φορές σε  συσκέψεις με τον πρόεδρο του κόμματος. Μια απλή παρατήρηση καθιστά ευκρινή την εικόνα αυτή, ενώ στελέχη της «Πλατφόρμας» ενίοτε κρατούν μια μάλλον πιο «ισορροπημένη» σχέση με την ηγεσία, χωρίς να οδηγούνται σε λεκτικά ατοπήματα.

Δεύτερον, η αγωνία του «κομματικού και άδολου Παναγιώτη» να μην ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ, ούτε ως οργανωτικό μοντέλο, ούτε ως κυβερνητικού κόμματος. Κανείς δεν διανοείται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος «παίζει παιχνίδι», όμως κάποιες φορές η ένταση με την οποία υπερασπίζεται τις θέσεις του «οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα».

Απο την άλλη πλευρά στην προσπάθεια της «Αριστερής Πλατφόρμας» να βρούν οι απόψεις της «ευήκοα ώτα» στη βάση του κόμματος, ώστε να ανεβάσει τα ποσοστά της (25% είχε καταγράψει στο συνέδριο) και να επιλεγούν υποψήφιοι για τις τοπικές εκλογές που θα βρίσκονται «κοντά» στις απόψεις της, την οδηγεί σε μια ελεγχόμενη αντιπαράθεση με την ηγεσία, ώστε να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης.

Η φράση στελέχους της πλατφόρμας που δόθηκε ως απάντηση σε συνάδελφο, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, όταν τον ρώτησε «βλέπω όξυνση;» αποτυπώνει και το κλίμα.

«Μάλλον είσαι νέα στο ρεπορτάζ και δεν έχεις μελετήσει το τι συνέβαινε σε άλλες εποχές» της είπε χαμογελώντας και άρχισε να κριτικάρει την κυβέρνηση.

Πάντως όσοι εκτιμούν ότι ο ρόλος του Παν. Λαφαζάνη να «δίνει τον αριστερό τόνο και να κρατά ανοικτούς διαύλους με τη κοινωνική βάση της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς και με το ΚΚΕ» δεν έχουν και άδικο. Ο βαθύτατα κομματικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι βέβαιο ότι «θα προασπιστεί αρχές και αξίες προς όφελος της κοινωνίας και όχι της όποιας προσωπικής του καταξίωσης».

Εξάλλου όπως λένε στη Βουλή «πάντα θα ρωτήσει τον πρόεδρο αν τα είπε καλά...».