Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για την ελληνική κυβέρνηση, και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά, η επιθετική κίνηση των δύο της τρόικας, δηλαδή της Επιτροπής και του ΔΝΤ, σχετικά με την άφιξη ή μη των ελεγκτών στην Αθήνα τις επόμενες ώρες.

Λίγες μόλις ώρες μετά τους θετικούς τόνους του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τους... μαραθωνοδρόμους Έλληνες που πρέπει να αντέξουν στα τελευταία λίγα χιλιόμετρα του Μαραθωνίου ή τις διαρροές για δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τα τέλη του έτους, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον γέμισαν, σημάδεψαν και πυροβόλησαν την ελληνική κυβέρνηση, σε μία στιγμή που έφερνε προς ψήφιση στη Βουλή έναν ακόμη προϋπολογισμό λιτότητας.

Το θρίλερ για γερά νεύρα, που περιελάμβανε και ένα έντονο παρασκήνιο επαφών σε υψηλό επίπεδο, ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν στις Βρυξέλλες διακινήθηκε το περίφημο «email του ΔΝΤ», σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα εμφανιζόταν να μην έχει υλοποιήσει σχεδόν τις μισές από τις 135 δράσεις που όφειλε να εφαρμόσει βάσει Μνημονίου και δημιουργείτο έτσι η νομιμοποιητική βάση για τη διακοπή της διαπραγμάτευσης. 

To email που δεν έχει ακόμη... φθάσει επισήμως στην ελληνική κυβέρνηση (!), αποτυπώνει μία πραγματικότητα αρκετά διαφορετική από αυτή που η ελληνική πλευρά παρουσίαζε, ότι δηλαδή ο βαθμός συμμόρφωσης της Ελλάδας φθάνει πλέον στο 80%.

Η δεύτερη πράξη του δράματος παίχτηκε το βράδυ του Σαββάτου, όταν από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές πρώτα θα πάνε για... σκι (σ.σ. όπως είχε προεξοφλήσει, προ εβδομάδων, ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ) και μετά θα έρθουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Αθήνα θα είχε κάνει νωρίτερα τα μαθήματά της.

Η κίνηση της Κομισιόν αιφνιδίασε το Μαξίμου και την οδό Νίκης και πυροδότησε ένα μπαράζ επαφών και διαβημάτων που, καλά πληροφορημένες πηγές, επιμένουν ότι έγινε και σε επίπεδο πέραν του Γιάννη Στουρνάρα. Οι φωνές της Αθήνας ακούστηκαν σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο, λένε οι ίδιες πηγές.

Εν τέλει, το πρωί της Κυριακής η τρόικα εμφανίστηκε έτοιμη να επιστρέψει στην Αθήνα, ο δε Πόουλ Τόμσεν φέρεται να δήλωσε στο MEGA ότι ο ίδιος ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην Ελλάδα επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ καθώς ενδιαφέρεται, όπως είπε, να κλείσει εγκαίρως η διαπραγμάτευση.

Με άλλα λόγια, το Ταμείο – που την Παρασκευή είχε αφήσει να διαρρεύσει το email που ενταφίαζε το σενάριο επίτευξης συμφωνίας γρήγορα, εμφανιζόταν στη συνέχεια να κόπτεται για την ταχεία εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Για την ελληνική κυβέρνηση, που πολλές φορές στο παρελθόν άφησε να δημιουργηθεί μία μάλλον πλαστή εικόνα αισιοδοξίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, τα πολιτικά παίγνια των δανειστών αποτέλεσαν ένα σαφές μήνυμα ότι ουδεμία χαλάρωση επιτρέπεται.

Άλλωστε, με δεδομένη την άρνηση των κυρίων Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου να αποδεχθούν ένα τρίτο μνημόνιο, ο εν εξελίξει έλεγχος της τρόικας είναι σαφώς κρίσιμος και, υπό μία έννοια, είναι και ο τελευταίος στον οποίο οι δανειστές κρατούν τα δυνατά χαρτιά.

Για αυτό και επέλεξαν να απαντήσουν με τρόπο, που πάντως υπερβαίνει κάθε έννοια εταιρικής σχέσης, και στη διάθεση που εκφράζει η ελληνική πλευρά να νομοθετήσει... μονομερώς για σειρά ανοικτών θεμάτων όπως οι πλειστηριασμοί αλλά και ο ΦΠΑ στην εστίαση, την επαναφορά του οποίου στο 23% ζητά η τρόικα.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες, σε μία εμφανή προσπάθεια να πείσουν ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται ομαλά, πως πρόθεση των δανειστών ήταν να καταστήσουν σαφές, με τον τρόπο τους, ότι η άφιξή τους στην Αθήνα δεν θα σήμαινε και επίτευξη συμφωνίας. Ήθελαν, με άλλα λόγια, να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών. Μόνον που, με τις κινήσεις τους, δεν τον χαμήλωσαν απλώς αλλά τον έριξαν.

Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες ώρες στην Αθήνα, βρίσκοντας λίγο ως πολύ την ελληνική πλευρά όπως την άφησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν οι ελεγκτές έφυγαν.

Σειρά μικρών (όπως η τυπική απόφαση της Γ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για την αποδοχή της ρύθμισης των κρατικών οφειλών) και μεγάλων (όπως τα ΕΑΣ και οι πλειστηριασμοί) θεμάτων παραμένουν ανοικτά και το, χειρότερο όλων, τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν είναι οικονομικά ή τεχνικά. Είναι εξόχως πολιτικά.