Το θράσος της Άγκυρας από ότι φαίνεται δεν γνωρίζει ούτε... γεωγραφικά όρια.

Μόλις είδαν στο χάρτη της Google Earth τα Ίμια να φέρουν τις ονομασίες İmia Limnia Ena και İmia Limnia Dio διαμαρτυρήθηκαν(!). Επικοινώνησαν με τον εταιρία και προσπάθησαν να τους πείσουν ότι δεν είναι ελληνικά τα νησιά αλλά τουρκικά οπότε να τους αλλάξουν τα ονόματα.

Δηλαδή να προβούν σε διόρθωση και να τα εμφανίσουν με την επωνυμία Kardak (!).

Βέβαια είναι γνωστή η συνθήκη με την οποία παραχωρήθηκαν οι βραχονησίδες αυτές από τους Ιταλούς στην Ελλάδα και η Google Earth δεν παρασύρθηκε.

Εισέπραξε (μέχρι στιγμής) ένα πολύ μεγάλο όχι από την εταιρία η οποία έστειλε και παγκοσμίως ένα μήνυμα για την ελληνικότητα των νησιών.

Φαίνεται στην Google Earth δεν φυσάει κανένας αέρας που να παίρνει πάνω τις βραχονησίδες τη γαλανόλευκη σημαία και ούτε υπάρχει εκεί κανένας υποτιθέμενος «κύριος» που να λέει «μαζί τα φάγαμε».

Αν και δεν είναι Έλληνες φαίνεται πως σέβονται περισσότερο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από κάποιους άλλους «πατριώτες».

Από την πλευρά του ο Αρίφ Γιλμάζ-μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μπόντρουμ δήλωσε για το θέμα αυτό:

«Έπρεπε να έχει προσεχθεί το μήνυμα που έδωσαν παγκοσμίως οι Τούρκοι κομμάντο, όταν αποβιβάστηκαν εκεί το 1996... Εκεί είναι τουρκικό έδαφος και για αυτό δεν υποχωρούμε.

Παρουσιάζονται όμως προβλήματα καθώς σε μηχανές αναζήτησης και σε ναυτιλιακούς χάρτες τα νησιά Καρντάκ εμφανίζονται ως ελληνικά. Ξένα σκάφη, γιοτ και εμπορικά πλοία που κάνουν διεθνείς μεταφορές, περνώντας από εκεί δεν ξέρουν ποια σημαία να σηκώσουν.

Αν πιστέψουν βλέποντας τον χάρτη πως είναι ελληνικά και σηκώσουν σημαία, επεμβαίνει το τουρκικό λιμενικό, και αν σηκώσουν τούρκικη σημαία επεμβαίνει το ελληνικό λιμενικό. Τούρκοι ναυτικοί που ξέρουν καλά την περιοχή, δεν πλησιάζουν τις βραχονησίδες Καρντάκ για να μην υπάρξει κρίση.

Αλλά το ελληνικό λιμενικό έφτασε μέχρι του σημείου να.... παρενοχλήσει (!) τουρκικά σκάφη που μετείχαν σε έναν διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα. Θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες ώστε να επανορθωθεί το λάθος στο Google και στις ναυτιλιακές ιστοσελίδες».

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα υπάρξει καμία κινητοποίηση;

Γ.Κοκ.