current views are: 1

9 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:53

Το παρασκήνιο, ο εξοργισμένος Σαμαράς και η απάντηση της Κομισιόν

Η ανακοίνωση του Σάιμον Ο’ Κόνορ, μέσω twitter ότι η τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα την ώρα που από το βήμα της βουλής μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών έβαλε φωτιά στην κυβέρνηση. 

Δημοσίευση 11:53’
αρθρο-newpost

Η ανακοίνωση του Σάιμον Ο’ Κόνορ, μέσω twitter ότι η τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα την ώρα που από το βήμα της βουλής μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών έβαλε φωτιά στην κυβέρνηση. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Η ανακοίνωση του Σάιμον Ο’ Κόνορ, μέσω twitter ότι η τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα την ώρα που από το βήμα της βουλής μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών έβαλε φωτιά στην κυβέρνηση.

Μόλις τελείωσε η συζήτηση, ο Πρωθυπουργός αναζήτησε τον υπουργό Οικονομικών και μάλλον εξοργισμένος, ζήτησε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ύστερα ακολούθησε συζήτηση με τον Βενιζέλο και μετά άρχισαν τα τηλέφωνα στην Ευρώπη.

Μετά από αρκετό παρασκήνιο, η Κομισιόν υποχώρησε. Την Κυριακή ο Σάιμον Ο’ Κόνορ διαψεύστηκε επισήμως από την Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε ότι η τρόικα έρχεται στην Αθήνα για τον έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση όμως να κλείσει κάποια συμφωνία μέσα στο μήνα είναι μάλλον αμφίβολο.

Το tweet του Ο’ Κόνορ ήταν ένα καψόνι της Βρυξελλιώτικης γραφειοκρατίας που είναι εξοργισμένη με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι η Αθήνα επιχειρεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια με την ίδια ως αποδιοπομπαίο τράγο.

Στις Βρυξέλλες ξέρουν πολύ καλά ότι οι κυβερνώντες στην Αθήνα τους εμφανίζουν να ζητούν πολύ περισσότερα από όσα πράγματι ζητούν, και υποπτεύονται ότι κάποιες διαρροές της «κακιάς τρόικας» του τελευταίου διαστήματος ήταν έμπνευσης των συγκυβερνώντων.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε γραφειοκράτης της Κομισιόν, αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται κανένας διάλογος αλλά σουρεαλιστικοί παράλογοι μονόλογοι.

Εμείς τους λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τον τρόπο αποτύπωσης των κόκκινων στεγαστικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, ώστε να μπορούν να γίνουν τα stress test, εκείνοι διαδίδουν στην Αθήνα ότι τους ζητάμε απελευθέρωση πλειστηριασμών και τα σπίτια του κοσμάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει, πως αυτή είναι μια άχαρη περίοδος στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Παραδόξως το κλίμα αυτό δεν αντανακλάται σε πολιτικό επίπεδο. Ούτε η ηγεσία της Κομισιόν, ούτε οι ευρωπαϊκές καγκελαρίες θέλουν να τα σπάσουν με την Αθήνα όταν οι οικονομικές διαφορές είναι τόσο μικρές, εξ’ ου και τα καλά λόγια που άκουσε ο Σαμαράς σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η μη κατάληξη της συμφωνίας δυσκολεύει την κατάληξη και της συνολικής διευθέτησης των ελληνικών υποθέσεων και ιδιαίτερα του ελληνικού χρηματοδοτικού κενού, το οποίο προκαλεί και τη μεγαλύτερη αγωνία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο Βερολίνο, η κυρία Μέρκελ χρειάζεται μια σαφή εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος, ώστε να μπορεί να υπολογίσει τι θα χρειαστεί να μετακυλιστεί από την ΕΚΤ και τι θα πρέπει να αναλάβει η Γερμανία ως πρόσθετο βάρος στη λήξη του προγράμματος.

Οι Γερμανοί θεωρούν δεδομένο άλλωστε, ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο επόμενο πακέτο, και ότι το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κάποιον τρόπο που θα καταργήσει τη φυσική παρουσία της τρόικας ώστε να υποχωρήσουν και τα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κακή διάθεση των γραφειοκρατών πάντως έχει προκαλέσει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου βλέπουν τη συμφωνία. την οποία προσδοκούν να απομακρύνεται χρονικά, κάτι που καθιστά ανέφικτη την υπόσχεση που έδωσε ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ, να έχουν κλείσει τα μέτωπα με την τρόικα, όταν ξεκινήσει η ελληνική προεδρία.

Από τις Βρυξέλλες πάλι, σηματοδότησαν το τελευταίο διάστημα την βούληση τους, να έρθουν σε ένα συμβιβασμό με την Αθήνα και αυτό το είπαν ξεκάθαρα σε Σαμαρά και Βενιζέλο.

Ωστόσο, αυτός ο συμβιβασμός δεν σημαίνει, ότι η ελληνική πλευρά θα παραμείνει απολύτως αμετακίνητη. Η τρόικα κατάπιε τον μη συμφωνημένο προϋπολογισμό, περιμένει όμως ένα καθαρό σήμα από την Αθήνα που να δείχνει ότι η διάθεση συμβιβασμού είναι αμοιβαία. Αυτό δεν έρχεται και όσο δεν έρχεται, τα καψώνια θα συνεχίζονται.      


σχετικα αρθρα