current views are: 1

9 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:46

Νέος «πονοκέφαλος» οι ψηφοφορίες για φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς

Μπορεί ο προϋπολογισμός να υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, αλλά η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν εξαιρετικά δύσβατο δρόμο με κρίσιμες ψηφοφορίες για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.

Δημοσίευση 13:46’
αρθρο-newpost

Μπορεί ο προϋπολογισμός να υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, αλλά η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν εξαιρετικά δύσβατο δρόμο με κρίσιμες ψηφοφορίες για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Μπορεί ο προϋπολογισμός να υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, αλλά η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν εξαιρετικά δύσβατο δρόμο με κρίσιμες ψηφοφορίες για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.

Εν μέσω της αμφισβήτησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, παρά την στήριξη που του έδωσε ο πρωθυπουργός, η χώρα κινείται σε «τρικυμιώδη» νερά. Η τρόικα παίζει με τα νεύρα της κυβέρνησης και ασκεί περαιτέρω πιέσεις, απειλώντας να τορπιλίσει τη συνοχή της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος και θεωρεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, αν και τις τελευταίες ώρες ο εκνευρισμός είναι έντονος στο επιτελείο του.

«Εμείς δεν υποχωρούμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Κάναμε πάρα πολλά και πρέπει να αναγνωριστούν οι θυσίες μας και να τηρήσουν πλέον οι πιστωτές τα όσα έχουν και οι ίδιοι συμφωνήσει» αναφέρουν ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες.

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να εμφανιστεί ψύχραιμος, αλλά όλο αυτό το παιχνίδι των διαρροών και το «σκωτζέζικο ντους» της τρόικας -ερχόμαστε, δεν ερχόμαστε- δημιουργεί βαρύ κλίμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προεξοφλήσει ότι το 2014 η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στη μέση της αντιπαράθεσης ΔΝΤ-Βερολίνου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η καταστροφή, λένε όσοι γίνονται αποδέκτες αυτών των εκτιμήσεων, είναι να συστρατευτούν οι πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, κάτι που δεν είναι εφικτό.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση, υπουργικοί καυγάδες και κομματικές αντιπαραθέσεις δεν νοούνται, όπως λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό και έδωσε στήριξη στους υπουργούς του.

Βέβαια, παρά την στήριξη που έδωσε και στον Γ. Στουρνάρα, ήταν πρωτοφανές και δεν έχει ξανασυμβεί στα μεταπολιτευτικά χρονικά να δέχεται τόσα πυρά ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού (στα ΜΜΕ είχαμε δει πολλές φορές στο παρελθόν) από συμπολιτευόμενους βουλευτές.

Εκ των πραγμάτων ο υπουργός Οικονομικών είναι αποδυναμωμένος και απονομιμοποιημένος με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης και πολλοί εκφράζουν την άποψη μήπως θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει το νέο έτος με αλλαγή στο συγκεκριμένο πόστο.

Ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει να το συζητά, αλλά δεν κλείνει και τα αυτιά του στην κριτική που δέχεται ο Γ. Στουρνάρας, που είναι ένα από τα πρόσωπα που θεωρούνται «κόκκινο πανί» ειδικά για τους βουλευτές της ΝΔ.

Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει έναν διορθωτικό ανασχηματισμό πριν αρχίσει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε., κίνηση που μπορεί να αλλάξει το κλίμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


σχετικα αρθρα