Σε κλίμα δυσπιστίας, παρά τις δηλώσεις «προόδου» της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, με Γερούν Ντάισελμπλουμ να αναμένει περαιτέρω πρόοδο από τη χώρα μας.

Το ελληνικό ζήτημα «πρωταγωνιστεί» στη συνεδρίαση χωρίς όμως να αναμένεται να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, αφού μπορεί η κυβέρνηση να στόχευσε στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση δράσεων πριν από την σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο οι εκκρεμότητες είναι ακόμη πολλές για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της χρωστούμενης από το καλοκαίρι δόσης.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι αναμένει τη διεξαγωγή εποικοδομητικής συζήτησης για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», σχολίασε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία με την τρόικα», τα οποία, όπως διευκρίνισε, είναι αντιμετωπίσιμα.

«Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα. Σε ό,τι με αφορά θα επιθυμούσα η αξιολόγηση της τρόικας να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά προσέθεσε πως αναμένει να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε ότι η φιλοδοξία μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, είναι «υγιής στάση». 

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να επιστρέψει στις αγορές και κατέληξε λέγοντας ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην προσπάθεια να εξέλθουν από την κρίση και από το πρόγραμμα. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.