Παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη δεκάδων στελεχών του Κινήματος, καθώς και εκπροσώπων της ΔΗΜΑΡ πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ακροπόλ η πρώτη εκδήλωση της «Κίνησης των 58».

Ο κεντρικός ομιλητής και κεντρικό στέλεχος της Πρωτοβουλίας, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Βούλγαρης είπε ότι το «μαζικό παρών» στη σημερινή εκδήλωση μετέτρεψε την «έκκληση» σε «απαίτηση» να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες συγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, μιας παράταξης που, όπως είπε, αρνείται «τον αριστερό λαϊκισμό, τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό».

O κ. Βούλγαρης μίλησε για την ανάγκη «συγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης με συναινέσεις, διαφάνεια, χωρίς ηγεμονισμούς». Ο κόσμος, συνέχισε, θέλει αυτό να γίνει τώρα, «ένας τρίτος πόλος αναφοράς για μελλοντικές συνεργασίες, όχι ένα κόμμα μπαλαντέρ». «Δεν φτιάχνουμε άλλο κόμμα, δεν είμαστε "ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι" ή "ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι", δεν είμαστε "βενιζελικοί", ούτε "κουβελικοί", ούτε "λυκουδικοί"».

Κάλεσε δε τους πολίτες να προσέλθουν στην ευρωκάλπη ως συνδιαμορφωτές ενός νέου ευρωπαϊκού προοδευτικού ρεύματος και σημείωσε ότι γι' αυτό πρέπει να συστρατευτούν όλες οι δυνάμεις της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. «Πρέπει να βρούμε ένα σχήμα ενωτικής καθόδου στις ευρωεκλογές που θα επικυρωθεί από ανοικτές κοινωνικές διαδικασίες», τόνισε.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Αυγερινός, που συνυπογράφει το κείμενο των «58» χαρακτήρισε το εγχείρημα ως τη «μόνη σοβαρή συλλογική προσπάθεια του μεταρρυθμιστικού χώρου» και ως «μονόδρομο», προσθέτοντας ότι η πιο γόνιμη προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια είναι «να μεταγγίσουμε το πάθος και τις ιδέες μας στην ελληνική "Ελιά"». 

Η επιστήμονας Χαριτίνη Καρακωστάκη είπε ότι «πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί» και πως «σε αυτή την ιστορική συγκυρία, πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι σαν έθνος», για να χαρακτηρίσει την «Κίνηση των 58» ως «προϊόν» αυτή της συνείδησης.

Ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος που συνυπογράφει το κείμενο των «58» τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται απολογισμός, για να υποστηρίξει ότι πέραν του τεράστιου οικονομικού ελλείμματος, η χώρα αντιμετωπίζει και το τεράστιο έλλειμμα παιδείας. 

Τα μηνύματα Σουλτς - Σβόμποντα

Με μαγνητοσκοπημένα μηνύματά τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Μάρτιν Σούλτς, και ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, χαιρέτησαν την πρωτοβουλία.

Ειδικότερα, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πως σε αυτόν τον αγώνα «πρέπει να αναλάβουμε από κοινού, όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις». «Στον αγώνα αυτόν, θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά η οποία ανέλαβε την ευθύνη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και με τεράστιο πολιτικό κόστος, να είναι στην πρώτη γραμμή, να έχει ηγετικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες να αλλάξουμε την Ευρώπη».

Ο κ. Σβόμποντα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό «η Προοδευτική Συμμαχία της Κεντροαριστεράς να διορθώσει ορισμένα από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και να συμβάλλει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με έναν κοινωνικό προσανατολισμό». 

Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα μια εναλλακτική στη δεξιά, μια εναλλακτική στο δεξιό εξτρεμισμό και τον αριστερό λαϊκισμό». 

Βενιζέλος: Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει τη δυναμική της Κεντροαριστεράς

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσερχόμενος στην εκδήλωση της «Ελιάς», έκανε λόγο για «δυναμική της Κεντροαριστεράς που «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει».

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Η Κεντροαριστερά, η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, έχει μία δυναμική, που κανείς δεν μπορεί να την ανακόψει. Γιατί καλύπτει έναν τεράστιο χώρο, από τη συντηρητική παράταξη μέχρι την κομμουνιστική αριστερά. Γιατί αυτός ο τεράστιος χώρος έχει μία μεγάλη παράδοση, γιατί εκφράζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να διαμορφωθεί η στρατηγική για την επόμενη ημέρα.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην υπόθεση αυτή, τη στηρίζει πάρα πολύ καιρό, ανυπόκριτα, χωρίς μιζέριες, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Θέλουμε να συσπειρωθούν όλοι, κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτές  τις αρχές, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

‘Έχουμε μπροστά μας μία εξαιρετική ευκαιρία τώρα, μία ευκαιρία διπλή: των δημοτικών εκλογών, μπορούμε να στηρίξουμε τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών, τα πιο προοδευτικά και δημιουργικά. Και έχουμε, φυσικά, και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όλοι μπορούμε να συστρατευτούμε στο μεγάλο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου μέλος βέβαια είναι, εδώ και χρόνια, το ΠΑΣΟΚ.

Άρα στηρίζουμε την «Κίνηση των 58», στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και τους καλούμε όλους, με γενναιοδωρία, χωρίς αντιστάσεις σε σχέση με το παρελθόν, να συγκροτήσουμε αυτό το μεγάλο ρεύμα που υπάρχει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα όλων των εκλογών. Σε όλα τα συνδικάτα, σε όλες τις ενώσεις, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στη ΓΣΕΒΕΕ, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται καθαρά αυτή η δυναμική.

Πρέπει να την εκφράσουμε.

Παρόντες και... απόντες

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, γεμίζοντας το θέατρο «Ακροπόλ».

Παρόντες απο τη ΔΗΜΑΡ ήταν ο εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος καθώς και ο βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός, ενω δεν παρέστησαν ο πρόεδρος, Φώτης Κουβέλης και ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης.

Από το ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές του Κινήματος Απόστολος Κακλαμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου, Άντζελα Γκερέκου, Κώστας Τριαντάφυλλος. 

Επιπλέον, οι Νίκος Σαλαγιάννης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Αντώνης Λιάρος, ο γραμματέας της Νεολαίας, Παύλος Χρηστίδης.

Παραβρέθηκαν εξάλλου, οι πρώην υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Δρυς, Χρήστος Ροζάκης, Κατερίνα Μπατζελή.