Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρω βρίσκεται η Ελλάδα με την τρόικα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά το Eurogroupμ ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση περιμένει απάντηση από τις Βρυξέλλες για το θέμα των ΕΑΣ. Διαπραγματεύσεις και μέσα στο 2014 για το ελληνικό πρόγραμμα προανήγγειλε από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ. Εγκρίθηκε η επόμενη δόση για την Κύπρο

Η κυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ.

Τι προτείνει η Ελλάδα για τα ΕΑΣ

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει μία λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ όπως επεσήμανε η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της τρόικας έως αύριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η διάσπαση του στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση. Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση μετά το Eurogroup με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει τα ΕΑΣ.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν την Τετάρτη, και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Έπειτα, το κλιμάκιο των δανειστών θα επιστρέψει εκ νέου στη χώρα τον Ιανουάριο,  με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν. 

Για τους πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι ο υπουργός ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.

Ντάισελμπλουμ: Διαπραγματεύσεις και το 2014 με την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά τη συνεδρίαση σημείωσε ότι θα πραγματοποιθούν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και το 2014, ενώ σημείωσε ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ είναι πιθανό να εκταμιευτεί μέσα στο τρέχον έτος, και προσέθεσε ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρόοδο, ωστόσο η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Τα λεγόμενα του Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος προσέθεσε ότι η εκταμίευση θα γίνει σε περίπτωση που εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη πολιτική κατάσταση», έσπευσε να επισημάνει ο πρόεδρος του Eurogroup, κάνοντας αναφορά στη δυσμενή οικονομική κατάσταση και την υψηλή ανεργία σημειώνοντας ότι οι αλλαγές είναι δύσκολο να προωθηθούν, ωστόσο όπως σημείωσε «πρέπει να γίνουν».

«Είναι βέβαιο ότι νέα μέτρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων και γι αυτό δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί» ανέφερε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.

Ανακοίνωσε και επίσημα ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους εκπροσώπους των δανειστών.  Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι είναι μικρό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του 2013. «Μακάρι να μπορούσα να πως ότι θα τελειώσουμε πριν από το τέλος του έτους, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών δεν θα επιστέψει με πλήρη σύνθεση, ενώ επεσήμανε ότι «κάνουμε κάθε προσπάθεια για να κλείσουμε τα εκκρεμή ζητήματα έως το τέλος του έτους» και προσέθεσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες της.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «χρειάζονται ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δημοσιονομική επίπτωση», ενώ σημείωσε ακόμη ότι «εργαζόμαστε για να αξιολογήσουμε το δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα του 2015».

«Πράσινο» για την επόμενη δόση προς την Κύπρο

Σημειώνεται παράλληλα ότι Eurogroup ενέκρινε τη δεύτερη αναθεώρηση του Οικονομικού Προγράμματος, επικύρωσε τον οδικό χάρτη των αποκρατικοποιήσεων και έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μακροοικονομικές συνθήκες βρίσκονται σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις του προγράμματος, ωστόσο η ανασφάλεια παραμένει υψηλή.

Η δημοσιονομική προσαρμογή της Κύπρου, συμβαδίζει με τα συμφωνηθέντα, αναφέρει το Eurogroup. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωράνε, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες. 

Βγαίνει και τυπικά η Ιρλανδία από το μνημόνιο

Παράλληλα στη συνεδρίαση εγκρίθηκε και η τελευταία  δόση του δανείου της Ιρλανδίας ύψους 1,4 δισ. ευρώ, προτού η χώρα εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης την Κυριακή.

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του ιρλανδικού προγράμματος είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κοινή μας απάντηση στην κρίση αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «το τέλος του ιρλανδικού προγράμματος δεν σημαίνει ότι η σχέση μας με τη χώρα τελειώνει», επισημαίνοντας ότι τώρα πρέπει να αποπληρωθούν τα δάνεια.