Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την εμμονή των Γερμανών να νομοθετηθεί στον ανώτερο βαθμό η υποχρέωση της Ελλάδας να εκποιήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ, επιχείρησε μιλώντας στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι κερδήθηκε «μια μάχη» και ταυτοχρόνως προσπάθησε να βάλει τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού, που έχουν φουντώσει.

Ωστόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους σε 7,5 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου θεωρούνταν απαραίτητα ώστε να αποπληρωθεί το δάνειο της τρόικας, κάτι που αντιθέτως δεν θα μπορούσε να γίνει με τους αρχικούς όρους, παρά τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα.
Επίσης, αρνητικό θεωρείται το γεγονός ότι η υποχρέωση της Ελλάδας να εκποιήσει περιουσία αξίας 50 δισ. αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα «φιλέτα» και τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ που μετά τις πιέσεις των εταίρων θα εκποιηθούν, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα προκύψουν.
Για όλα αυτά, υπήρχε σχεδόν δημόσιος προβληματισμός στην πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου από χθες, ο οποίος όμως δεν εκδηλώθηκε στην συνεδρίαση.

Οι αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν ένας σημαντικός σταθμός για τη χώρα, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

«Ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση που την έφεραν πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων ετών», τόνισε.

Η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ήταν δύσκολη, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι όπλο της κυβέρνησης ήταν οι επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που έχουν αναλάβει, σύνεση και υπομονή. Έχουμε άμεσα καθήκοντα στα οποία πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, που θέλει σύνεση και υπομονή. Πρέπει να μείνουμε αταλάντευτοι στο στόχο μας», επεσήμανε. «Κερδίσαμε μια μάχη, ο πόλεμος δεν τελείωσε. Θα συνεχίσουμε και θα είμαστε δίπλα σε κάθε Έλληνα, θα είμαι δίπλα σε κάθε Έλληνα.»

Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε να κάνουμε δουλειά».

Ζήτησε εξάλλου από όλα τα κόμματα δημιουργική αντιπολίτευση και κατανόηση των δυσκολιών που υπάρχουν.