Ως σημαντική συμβολή στην εμπέδωση της ειρήνης στον κόσμο και αναγνώριση της προσπάθειας εξάλειψης της χρήσης χημικών όπλων, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:

«Η σημερινή απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης αποτελεί μια κατεξοχήν πολιτική επιβράβευση του έργου τόσο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), όσο και των κρατών-μελών του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Η βράβευση συνιστά σημαντική συμβολή στην εμπέδωση της ειρήνης στον κόσμο και αναγνώριση της προσπάθειας εξάλειψης της χρήσης χημικών όπλων ως πρακτικής όχι μόνον ξεπερασμένης, αλλά και πλήρως αντίθετης προς τους διεθνείς κανόνες και το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Ελλάδα υποστηρίζει συστηματικά τις προσπάθειες για επικράτηση της ειρήνης, συμβάλλει ενεργά στις διεθνείς πρωτοβουλίες αφοπλισμού και ελέγχου της διασποράς όπλων και συνδράμει έμπρακτα το έργο του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την απονομή στον Οργανισμό του Βραβείου Nόμπελ, το οποίο αναδεικνύει την αξία που έχει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που συνιστούν θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα συγχαίρει τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, για τη βράβευση και για την ουσιαστική του συμβολή του στις προσπάθειες καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας».