Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αυξημένη αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εκφράζει η κυβέρνηση, υπό την αίρεση βέβαια ότι η υπόγεια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών θα τύχει εν τέλει της έγκρισης της τρόικας αλλά και του... ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, που προέρχονται όχι μόνον από την ελληνική πλευρά αλλά και από την τριμερή, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης για το ζήτημα των ΕΑΣ επί μιας πρότασης που προβλέπει τη διατήρηση μόλις δύο εκ των εργοστασίων της επιχείρησης, απασχόληση περίπου 300 – 350 εργαζομένων και μεταβατική περίοδο 12 μηνών (από 18, αρχικά) εντός της οποίας η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποδείξει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει νέος κύκλος συρρίκνωσης.

Το σχέδιο, η έγκριση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, προϋποθέτει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με τη δυνατότητα εξαγωγών της νέας εταιρείας (εκκρεμούν παράνομες επιδοτήσεις άνω του ενός δισ ευρώ) αλλά και του... ΠΑΣΟΚ καθώς η κ. Φώφη Γεννηματά έχει επενδύσει πολιτικά στην προσπάθεια διάσωσης των ΕΑΣ.

Η εμπλοκή αφορά όχι μόνον στον αριθμό του προσωπικού που θα αποχωρήσει αλλά και στον τρόπο που αυτό θα γίνει.

Τις τελευταίες ημέρες, κατόπιν της επιμονής του ΠΑΣΟΚ αλλά και των φόβων στο εσωτερικό του Μαξίμου για τις ενδεχόμενες πολιτικές παρενέργειες, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «εθελούσια έξοδο» του προσωπικού, χωρίς πάντως να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι, ωστόσο, σαφές ότι τέτοιου είδους αποχωρήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα στο σύνολο των 4.000 απολύσεων που πρέπει, μέχρι τα τέλη του έτους τυπικώς, να έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, η διαχείριση του ενός προαπαιτούμενου (ΕΑΣ) προκαλεί... τρύπες στο άλλο προαπαιτούμενο (απολύσεις) εξαναγκάζοντας, πιθανά, την κυβέρνηση να αναζητήσει αλλού τις πηγές του προς απόλυση προσωπικού. Εφόσον, βέβαια, το επιθυμεί...

Διότι, επί της ουσίας, η όλη εικόνα για την διαπραγμάτευση, οι κινήσεις της Αθήνας για μονομερείς ρυθμίσεις θεμάτων όπως οι πλειστηριασμοί και ο ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η... χαλαρότητα που παρατηρείται στην προεργασία για τα θέματα της κινητικότητας 12.500 εργαζομένων και της απόλυσης επιπλέον 1.000 το 2013 και 11.000 το 2014 δίνουν την αίσθηση ότι παρά τις δημόσιες δηλώσεις εκατέρωθεν ούτε η τρόικα, ούτε όμως και η ελληνική κυβέρνηση βιάζονται.

Η πιθανή, πλέον, εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ της δόσης του Ιουλίου ελάχιστα σημαίνει για την τελική εξέλιξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και για το χρόνο που αυτή θα ολοκληρωθεί. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με δύσκολες αποφάσεις, έχει μπροστά του κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωβουλή και αυτοδιοικητικές), βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει κεφάλι, έστω και οριακά, στις δημοσκοπήσεις και τον κυβερνητικό του σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ να... εξαερώνεται ημέρα την ημέρα.

Σε αυτό το περιβάλλον, ισχυρίζονται κάποιοι εκ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το σενάριο της αμοιβαίας καθυστέρησης στην αξιολόγηση του προγράμματος.

Με άλλα λόγια, ο κ. Σαμαράς να αποφύγει τη λήψη των επώδυνων μέτρων για όσο διάστημα, τουλάχιστον, αντέχει να πορευθεί η ελληνική οικονομία και για όσο οι ευρωπαίοι εταίροι του δεν είναι έτοιμοι να παράσχουν ένα ισχυρό αντίδωρο, όπως η ρύθμιση του χρέους και η κάλυψη χωρίς μνημόνιο του χρηματοδοτικού κενού, που θα μπορέσει να εξισορροπήσει πολιτικά τις εντυπώσεις...