Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ εξέθεσε σήμερα στο Στρασβούργο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μιλώντας σε διάσκεψη με τους προέδρους των 20 επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πολλοί πρόεδροι κοινοβουλευτικών επιτροπών πήραν το λόγο επισημαίνοντας τα νομοσχέδια της δικής τους αρμοδιότητας και ζητώντας την προώθησή τους από την ελληνική προεδρία.

Εκτιμάται ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων προεδρίας και επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου ως προς τις προτεραιότητες. Το συμπέρασμα ήταν ότι υπήρξε συμφωνία για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης και θεμάτων που σχετίζονται με την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ. Επίσης για την προώθηση σημαντικών νομοθετημάτων της ενιαίας εσωτερικής αγοράς -συμπεριλαμβανομένης και της ψηφιακής οικονομίας- καθώς και για την προώθηση του κανονισμού για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Ο Έλληνας υφυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά για την ολοκληρωμένη πολιτική για τις θάλασσες και τις συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται. Αναφερόμενος επίσης στην πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελλάδα, επεσήμανε τη θεαματική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Υπογράμμισε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει λιτή προεδρία. Τέλος, εξ ονόματος της ελληνικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε τη διάσκεψη για την ισχυρή βούληση του ίδιου προσωπικά και της κυβέρνησης για μια στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.