Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Το κρίσιμο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αναμένεται να τεθεί στη σημερινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών, οι οποίοι επέστρεψαν στην Αθήνα.

Σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 ο κ. Στουρνάρας θα δεχθεί στο υπουργείο Οικονομικών τους επικεφαλής των ελεγκτών, ενώ για τις 18.00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως δήλωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο CNBC η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας και οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν σε μία συνεργασία για την εξεύρεση λύσης.

«Έχω εξηγήσει τα κοινωνικά όρια των μέτρων λιτότητας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Νομίζω πως ακούσατε τον πρόεδρο του Eurogroup να αναφέρεται στο θέμα αυτό και για την ακρίβεια η τρόικα επιστρέφει ώστε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση λύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί καταρχάς το σχέδιο για τα ΕΑΣ, που αποτελεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο που πρέπει να υλοποιηθεί, προκειμένου να εκταμιευθεί η εκκρεμούμενη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας στην πρόταση που έχει υποβάλλει για μείωση του προσωπικού των ΕΑΣ κατά 500 άτομα, με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης τουλάχιστον για 12 μήνες προκειμένου να φανεί αν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ζημίες υπό αυτήν τη μορφή.

Διαφορετικά θα υπάρξει νέα συρρίκνωση και η εταιρεία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η τρόικα συμφωνεί με αυτή την πρόταση της κυβέρνησης γεγονός που σημαίνει ότι αν την δεχθεί και επίσημα θα ανοίξει και ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης εντός των επομένων ημερών.

Επίσης θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων , ενώ  στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών το οποίο και πρέπει να κλείσει εντός της εβδομάδας.