Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μάταια ανέμενε χθες η κυβέρνηση την απάντηση της τρόικας, αλλά και της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ που είναι και η τελευταία εκκρεμότητα πριν την αποδέσμευση της υπο-δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Η συμφωνία επί των ΕΑΣ αποτελεί το τελευταίο βήμα προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ που αφενός δίνει μία σημαντική ώθηση στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αφετέρου δίνει εικόνα (σ.σ. παροδικής έστω) απεμπλοκής από το τρίμηνο πλέον αδιέξοδο με την τρόικα.

Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη λειτουργία δύο εργοστασίων με προσωπικό που δεν θα υπερβαίνει τα 350 άτομα, δηλαδή έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση – πιθανά μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου – περίπου 500 εκ των σημερινών εργαζόμενων στην επιχείρηση.

Επίσης έχει 12μηνη μεταβατική περίοδο, εντός της οποίας θα πρέπει να αποδειχθεί η βιωσιμότητα του νέου σχήματος, διαφορετικά αυτό θα συρρικνωθεί εκ νέου και θα καταστεί μονάδα εξυπηρέτησης αποκλειστικά των αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Μένει να διευκρινιστεί, καθώς δεν φωτίστηκαν τα σημεία της σχετικής διαπραγμάτευσης που είχε ο Γ. Στουρνάρας με τον Χ. Αλμούνια, η θέση της Επιτροπής ως προς τις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις με τις οποίες βαρύνεται η επιχείρηση.

Από την απάντηση της Κομισιόν θα διαφανεί αν στο διάστημα των 12 μεταβατικών μηνών, η συρρικνωμένη εταιρεία θα μπορεί να αναζητήσει πελάτες στο εξωτερικό ή αν απλώς το 12μηνο μεταθέτει για αργότερα την υλοποίηση του σχεδίου σμίκρυνσης της επιχείρησης.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, που έφτασαν χθες τα μεσάνυκτα στην Αθήνα, πλην των ΕΑΣ θα επικεντρωθούν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα στα τέσσερα άλλα μεγάλα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Τον φόρο ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί, τελικά, απόψε ή αύριο το πρωί στη Βουλή.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο σε συμφωνία ή μονομερώς θα πρέπει να ρυθμιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής στις 20 Δεκεμβρίου.

Το αίτημα των πιστωτών για απελευθέρωση του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και τέλος
το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και απολύσεων.

Για το φόρο ακινήτων, ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη στίγμα προθέσεων κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και αναμένεται να ρίξει προσωπικά το βάρος του στην, χωρίς εκπλήξεις, ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί, μάλιστα, ότι ανάλογα με την εισπραξιμότητα που θα επιτευχθεί ο φόρος θα μειώνεται σε ετήσια βάση προκειμένου να φτάσει σε ένα ύψος κοντά στα 2 δισ. ευρώ, από 3,25 δισ. σήμερα.

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, κυβερνητικοί παράγοντες που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις διατύπωναν χθες την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Τα πάντα, ωστόσο, θα κριθούν κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο κ. Κ. Χατζηδάκης με την τρόικα, στις 18:00 το απόγευμα. Μόνον βέβαιο είναι ότι το ενδεχόμενο απλής παράτασης του ισχύοντας σήμερα καθεστώτος προστασίας, όπως ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, απομακρύνεται.

Η κυβέρνηση, κατόπιν και των σχετικών συνεννοήσεων του κ. Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θα προχωρήσει ούτως ή άλλως σε αλλαγή του πλαισίου ώστε αυτό να μην καλύπτει όσους από σύστημα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, καθώς για κάτι τέτοιο έχει δεσμευτεί και στα σχετικά κείμενα των μνημονίων.

Θα περάσει, όμως, αυτή η ρύθμιση από τη Βουλή. Οι ενστάσεις από μερίδα βουλευτών της ΝΔ καθώς και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρές. Το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού θεωρούν ελεγχόμενες τις αντιδράσεις των γαλάζιων βουλευτών.

Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο για τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου όπως ο Γ. Ντόλιος, προτιμούν να στηρίξουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΔΗΜΑΡ και όχι την πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση, δημιουργώντας πονοκεφάλους στα κυβερνητικά επιτελεία.

Για τις ομαδικές απολύσεις, που μοιάζουν να ενδιαφέρουν κυρίως τις τράπεζες που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις και στις οποίες υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό, το ζήτημα παραμένει, επίσης, σε εκκρεμότητα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα, η εξέλιξη τουλάχιστον ως προς το σκέλος των απολύσεων βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τα ΕΑΣ. Αν, δηλαδή, η τρόικα αποδεχθεί τις 500 αποχωρήσεις από τα ΕΑΣ ως «απολύσεις» τότε, μαζί με την ΕΡΤ, το ΤΕΟ και όσους αποχώρησαν για πειθαρχικούς ή λόγους υγείας, η κυβέρνηση θα αναζητά περί τους 800 υπαλλήλους για να... απολύσει και, μάλιστα, άμεσα.

Αν, αντιθέτως, δεν γίνει αποδεκτή η προσμέτρηση των ΕΑΣ στις απολύσεις, τότε η απόσταση από το στόχο μεγαλώνει καθώς σε διάστημα ολίγων εβδομάδων η κυβέρνηση θα πρέπει να βρεί περισσότερους από 1.200 – 1300 υπαλλήλους για να τους θυσιάσει στο βωμό της συμφωνίας με την τρόικα. Ως προς την κινητικότητα και παρά την, ελέω Αρβανιτόπουλου, μακρά εμπλοκή με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει εξασφαλίσει το στόχο του... περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, υπολείπονται άλλες 12.500 διαθεσιμότητες που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Παρά τις γενικές κατευθύνσεις, το από πού θα εξευρεθούν αυτές οι διαθεσιμότητες, όπως άλλωστε και οι απολύσεις, παραμένει θολό. Δεν αποκλείεται, πάντως, το τοπίο να καθαρίσει κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που προγραμματίζεται να συνεδρίαση εντός των επομένων ημερών.