Στην πιθανότητα του Grexit αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δε θα γίνει σύντομα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ήταν μια καλή χρονιά για την κρίση στην ευρωζώνη, με την έννοια ότι οι εκπλήξεις ήταν λίγες και μικρές. Έρχεται όμως το Ινστιτούτο μελετών της Capital Economics με τη ζοφερή διάγνωση ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα (σήμερα ανέρχεται στο 170% του ΑΕΠ), εξακολουθεί να είναι αφόρητα υψηλό και η «κρίση στη χώρα δεν έχει περάσει ακόμη». Αυτό συμβαίνει παρά την σαφή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μετά το δεύτερο πακέτο διάσωσης το 2012.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας Guardian, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό κενό (των 11 δις. Ευρώ) για το 2014 και το 2015 που θα προκύψουν κατά το επόμενο έτος. Η Capital Economics, όπως και άλλοι, πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία στην οποία η Ελλάδα θα συμφωνήσει να λάβει κάποια επιπλέον μέτρα λιτότητας και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα παρέχουν κι άλλα δάνεια.

Αντίθετα η ανησυχία αφορά τη βραχυπρόθεσμη δυναμική χρέους της Ελλάδας. Το υπάρχον σχέδιο διάσωσης απαιτεί από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4% μέχρι το 2030, προκειμένου να μειώσει το χρέος της στο 90% του ΑΕΠ. Οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν τόσα χρόνια λιτότητας, όπως τονίζει το άρθρο.

Δεύτερον, υπάρχει ο κίνδυνος πως η ύφεση υπονομεύει τις προβλέψεις. Οι τιμές, σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά το 2015. Η Capital Economics είναι σκεπτική. Αν έχει δίκιο, το ονομαστικό ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξανόταν αργά και θα επέτρεπε ελάχιστο κέρδος στον κύριο στόχο του δημόσιου χρέους σε ποσοστά του ΑΕΠ.

Τρίτον, αν υπάρξει επιμήκυνση της λιτότητας, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορεί να χρειαστεί να μελετήσουν τη διαγραφή μέρους των δανείων τους προς την Ελλάδα. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη θα δεχθεί να παράσχει αυτό το είδος βοήθειας λόγω των εγχώριων πολιτικών προβληματισμών και των πιθανών ηθικών προβλημάτων που θα δημιουργούσε».

Σύμφωνα με την Guardian, το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παραμένει πιθανή, αν και δε θα γίνει σύντομα.

TAGS