Σημαντικές και έχοντας ειδικό βάρος αποτέλεσαν οι επαφές που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Νότια Αφρική όπου βρέθηκε εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στον αποχαιρετισμό του ιστορικού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.

Στο περιθώριο του ταξιδιού του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, ότι Ελλάδα αγωνίζεται και υπάρχουν πλέον έχει σαφείς ενδείξεις πλέον ότι υπερβαίνει την κρίση.

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του χαιρετισμού και της σύντομης συνομιλίας που είχε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της τελετής μνήμης για τον Μαντέλα που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ιστορικής σημασίας και συμβολισμού χειραψία που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Κουβανό ομόλογό του κ. Ραούλ Κάστρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα μας και ειδικώς για την πορεία ανάταξης της οικονομίας έδειξε και ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Γιοαχίμ Γκάουκ στις συνομιλίες που είχε με τον Δ. Αβραμόπουλος.

Στο ίδιο θέμα επικεντρώθηκαν και οι συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Λοράν Φαμπιούς, όσο και με τον πρώην πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί.

Και οι τρεις τελευταίοι συνομιλητές του Δ. Αβραμόπουλου διαβεβαίωσαν τα φιλελληνικά αισθήματά που «τρέφει» το Παρίσι για τη χώρα μας.

Ιδιαίτερα ο κ. Σαρκοζί επανέλαβε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας τη συμπάθεια και την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρει και θα έχουν θετικό αποτέλεσμα οι θυσίες του για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη.

Τέλος διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο Δ. Αβραμόπουλος με την Πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου κ. Λάουρα Μπολντρίνι, ότι υπάρχουν κοινές αντιλήψεις για τη διαχείριση της κρίσης από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Γ.Κοκ.