Τα πυρά του κατά της τρόικας έστρεψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους  συνεισηγητές της Έκθεσης Αξιολόγησης για την τρόικα (Troika Inquiry Report), ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (ΕΣΚ). 

«Η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει τον λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αλληλεγγύη και δημοκρατία. 

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τους «παραδώσαμε τη “Μαύρη Βίβλο” του Μνημονίου, τα αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων, εδώ και τρία χρόνια, στην Ελλάδα».Σημειώνεται ότι η μελέτη αυτή έχει έκταση 75 σελίδων.

Προσέθεσε παράλληλα αναφερόμενος στην τρόικα, ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού» και ζήτησε από τους δυο ευρωβουλευτές να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν.

Η δήλωση κ. Τσίπρα αναλυτικά:

«Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, στο Στρασβούργο, να συναντήσουμε τους δύο συνεισηγητές της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξετάζει τα αποτελέσματα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη σχέση της τρόικας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εξηγήσαμε και στους δύο ότι η τρόικα είναι ένας θεσμός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Τους παραδώσαμε την «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου, τα αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο της εφαρμογής σκληρών και βάρβαρων μέτρων, εδώ και τρία χρόνια, στην Ελλάδα. Και τους εξηγήσαμε ότι η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού, να γιγαντώσει τον λαϊκισμό και να αυξήσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, των νεοναζί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

»Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με αλληλεγγύη και δημοκρατία. Κι αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ε.Ε. Τους ζητήσαμε, επίσης, να επεκταθεί η διάρκεια αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι’ αυτές τις επιλογές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει.»

Σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο ευρωβουλευτές διαβεβαίωσαν ότι «δεν υπερασπιζόμαστε την τρόικα», αλλά «χρησιμοποιούμε την δημοκρατική μας νομιμοποίηση για να ελέγξουμε την τρόικα».

Ανέφεραν ότι θα κληθεί το ΔΝΤ για το θέμα με τους λάθος πολλαπλασιαστές. Ρώτησαν πολλές φορές τι λένε οι πολίτες στην Ελλάδα για την τρόικα και αν θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματική. Παράλληλα, ανέφεραν είπαν ότι θα επισκεφθούν την Ελλάδα 7 – 8 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συναντήσουν κοινωνικούς εταίρους και ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να συναντήσουν και δομές αλληλεγγύης.

Τέλος, ο Ότμαρ Κάρας αναφέρθηκε στη δημιουργία European Monetary Fund («Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο») που αποτελεί πρόταση του Λαϊκού Κόμματος.