Τροπολογίες για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τις μετατάξεις των νοσηλευτών πρόκειται να επισυνάψει ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας σε νομοσχέδιο που αφορά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», μετά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Οι τροπολογίες ρυθμίζουν αποσπάσεις και μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού, την συγκρότηση των υγειονομικών επιτροπών του ΕΟΠΥΥ, συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με νέους γιατρούς και επέκταση του πλαφόν για τους ήδη συμβεβλημένους με τον Οργανισμό, στις 400 επισκέψεις.

Επίσης επιχειρούν τη διευθέτηση των γνωστών προβλημάτων που συνοδεύουν την αλλαγή διεύθυνσης των φαρμακείων, προβλέπουν παράταση των ορίων των υφισταμένων Υγειονομικών Περιφερειών για ένα χρόνο, και επιτρέπουν και τιμητικές αμοιβές για ιατρούς του ΕΣΥ που συμμετέχουν σε ομάδες επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση – ΠΑΣΟΚ

Η αναγγελία του κ. Μπέζα, προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος παρατήρησε πως η παράκαμψη των Επιτροπών δεν βοηθά τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση, να κρύψει πολιτικές της αδυναμίες πίσω από καταγγελίες της διαδικασίας.

«Κάθε εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας φέρνει και άλλο νομοσχέδιο. Στις τροπολογίες υπάρχουν και θέματα που αφορούν το νοσηλευτικό προσωπικό. Θα περάσουν και πάλι χωρίς ακρόαση των εργαζομένων;» είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάς.

Ο Παναγιώτης Μελάς, από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να έρχονται νομοσχέδια με τέσσερα άρθρα - και δεκατέσσερα άρθρα από τροπολογίες»

«Στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αποφασίστηκε να συζητείται κάθε τροπολογία στην αντίστοιχη Επιτροπή και μετά στην Ολομέλεια, για να μην δημιουργούνται θέματα όπως αυτά που υπήρξαν με το φάρμακο» δήλωσε ο προεδρεύων της Επιτροπής, Δημήτρης Κρεμαστινός.

«Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής και να διακριβώσει τι θα γίνει. Οι τροπολογίες πρέπει να έρθουν στην Επιτροπή για διαβούλευση με τους φορείς...» συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν άνθρωποι στο νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνιούν για τις αποσπάσεις και θέλουν να ξεμπλοκάρουν» παρενέβη υπέρ του υφυπουργού Υγείας, ο βουλευτής της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης.

«Από 1/1/2014 αλλάζουν τα όρια των Περιφερειών. Το θέμα του πλαφόν των επισκέψεων πρέπει να ρυθμιστεί από το Δεκέμβριο λόγω της απεργίας των ιατρών, ενώ για τις μετατάξεις ισχύουν αυτά που είπε ο κος Κωνσταντινίδης. Αυτό μας κάνει να φέρουμε τις διατάξεις με τροπολογία στο νομοσχέδιο, το οποίο είναι το τελευταίο του υπουργείου Υγείας για το έτος 2013» διευκρίνισε ο Αντώνης Μπέζας. «Πιστεύω πως σ' αυτές τις διατάξεις θα συγκλίνουμε: Έχουνε συζητηθεί επανειλημμένα αυτά τα θέματα και πιστεύω πως δεν θα υπάρξει διαφωνία» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

«Πράσινο» στο νομοσχέδιο για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Κατά τα άλλα, στην αποψινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, εγκρίθηκε από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το νομοσχέδιο που επικυρώνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία αναγνωρίζεται το Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» ως φορολογικά ενήμερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2014 και αναστέλλεται κάθε αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του.

Στόχος της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Ανδρέα Μαρίνο, ήταν «να δοθεί μια ανάσα ζωής στο Ίδρυμα» με προστασία του από κατασχέσεις, ώστε να διασφαλιστεί και η μισθοδοσία των εργαζομένων, που παραμένουν επί οκτώ μήνες απλήρωτοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι βουλευτές επιφυλάχθηκαν για την στάση που θα κρατήσουν στην Ολομέλεια, καταγγέλλοντας την απουσία διαχειριστικού ελέγχου στο Ίδρυμα και επισημαίνοντας πως επί ενάμισι χρόνο τα προβλήματα του Ιδρύματος αντιμετωπίζονται με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις αντίστοιχης υφής με την τωρινή, χωρίς κατ' ουσίαν να επιλύονται. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ζητώντας την ένταξη του «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΕΣΥ με «δωρεάν υπηρεσίες για τους πολίτες». Αντίστοιχη πρόταση και από τη Χρυσή Αυγή, η οποία επιφυλάχθηκε ωστόσο για την τελική στάση της.

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Υγείας δεσμεύθηκε πως η τωρινή παράταση της προστασίας του «Ερρίκος Ντυνάν» θα είναι η τελευταία και υπογράμμισε το γεγονός, ότι το Δ.Σ. του Ιδρύματος βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τους πιστωτές του.